ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов – оценка на резултатите от мисията OSART

30.12.2012

Аз мисля, че всички, които имат някакви познания във връзка с такива мисии, всички въобще, които участваха в тая мисия, дадоха оценка като… повече от добра.

OSART мисията е по покана на нашето правителство от 2008 година. Дойдоха за да могат да сравнят нашите практики във връзка със световните стандарти, които са възприети от международната агенция за атомна енергетика. Как да кажа.

Най-доброто нещо е сравнението. Ако сравним с всичките, мисля, 147 мисии, можем да ги сравним по банката – препоръки, предложения и добри практики. Обикновено те са седем, десет, осем. А при нас са три, осем, девет. Тоест – девет добри практики, три предложения и осем препоръки. Другото, по което можем да ги сравним, всяка една препоръка, разбира се, коства определен брой средства, които всяка централа трябва да задели за да може да изпълни и съответния ресурс – инженерен и научен потенциал, с който да може да се справи с техническото задание във връзка с това, което е дадено като препоръка. И двете са по силите на АЕЦ-а, даже бих казал, че няма да затруднят АЕЦ-а (АЕЦ “Козлодуй”).

Така, че аз мисля, че ние сме между първите десет централи в света, които отговарят на международните стандарти. На това отгоре, тези девет добри практики, които те записаха, при всички случаи ще отидат като препоръки към други централи, в които не са изпълнени, тоест които не са ги направили, и ще бъдат наистина като някакъв вид препоръки.

А част от тези добри практики, за наша радост и гордост, са предписани на база случилото се във Фукушима, като например преносимия дизел-генератор, който ние сме закупили и който при всички надпроектни евентуално случаи в централата, като земетресение (надпроектно), като наводнение и така нататък, които биха разрушили всякакъв вид източници на енергия към главните циркулационни помпи (ГЦП). До максимум 3 часа този генератор да бъде тук и да захрани с енергия главните циркулационни помпи. Това е една от добрите практики. Има още няколко. Друга добра практика, например,е химикалите, които се поставят във втори контур, така че да се забавят процесите на стареене и съответно на корозия на метала. Има много добри практики, които са предписани. Девет са на брой. Можеха да бъдат и повече, но те просто казаха, че вече няма да е нормално да пишат повече. Още на следващия ден, ние всеки ден по принцип правим оперативка сутринта.

Направихме така екип, който да вкарва всичките предложения в инвестиционната програма, когато е необходимо. Или пък да се направят екипи, които да изработят съответно техническите или проектните документации, във връзка с отстраняването на тези предложения, тоест достигайки до практиките които се изискват от МААЕ.

Знаете, че след 18 месеца практиката е те да дойдат отново и да видят дали това, което са ни препоръчали е изпълнено. Част от тези предложения са за изработване на правилници. Които правилници трябва да включват съответно тежките аварии. И то конкретни тежки аварии, които ние още не сме разработили, тоест те искат малко повече да работим по тази тема. Другата практика е анализа на случки, които трябва да се верифицират и съответно да се вземат такива управленски решения, така че те повече да не се случват. Така, че по всички предложения, по всички забележки вече се работи. Така, че аз мисля, сега в скоро време ние ще ги отстраним, което да е категорично… Ще бъдем една от най-добрите централи в света.

Няма как човек да се справи сам, винаги трябва да се работи в екип. Екипът, който беше за OSART-а работеше като добре смазана машина, което ни беше необходимо.

Аз искам да поздравя всички работещи в АЕЦ. Техните семейства. Бяха много напрегнати във връзка с OSART-а. Дадоха всичко от себе си. Мога да кажа някои интересни факти. Един от проверяващите беше казал: Аз съм идвал и преди в България и ми направи впечатление, че сега всички минават по пешеходните пътеки. Толкова бяха мобилизирани хората. Казвам го като малък факт, но те бяха страшно много мобилизирани.Тръгваха си късно вечерта. Нямаше събота, нямаше неделя. Знаете, имаше социална програма. Екипът, който директно кореспондираше с OSART-а беше нонстоп с тях. Така, че искам безкрайно да им благодаря. Те дадоха всичко от себе си. Както казва поета – Не е необходимо да бъдеш най-добър, най-добре е да дадеш най-доброто от себе си. Тогава се получават нещата. Те дадоха най-доброто от себе си. Фактът е факт. Имаме най-добрата централа. Има бъдеще тази централа. Досега всичко се е затваряло, сега нещата се отварят. Има нови възможности. Ще има нов бизнес. Така, че аз лично благодаря на всички.         

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8844

Дешифриране на звуковия файл: AtomInfo.Bg

Tags: , ,

One Response to Валентин Николов – оценка на резултатите от мисията OSART

  1. Момчил on 30.12.2012 at 22:10

    Последо време не помня добре, но с дизели никой май не върти ГЦП, или се бъркам?

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари