ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Еколозите се обърнаха към Путин с молба да не се съхраняват ядрени отпадъци в района на Красноярск

31.12.2012

Група еколози са изпратили отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин с критики по отношение на действията на корпорацията ”Росатом” и с молба да се осигури радиационната и екологична безопасност на жителите на Красноярския край.

Сред авторите на обръщението само една екологична организация представлява Красноярския край – КРОБО “Граждански Център за ядрено неразпространение”.

В самото писмо са съобщени опасенията за екологичната безопасност на жителите на Красноярския край във връзка с реализирането на стратегията за преместване на ОЯГ от страните в централна Европа и европейската част на Русия в Сибир, по-точно на територията на ФГУП Горно-химический комбинат (ГХК) в ЗАТО Железногорск.

През време на съществуването му в ГХК имаше няколко крупни аварии, като досега не е направена необходимата оценка на вече съществуващото замърсяване. Хората са принудени да живеят в радиационно-замърсени територии и да употребяват радиоактивни продукти местно производство. Това предизвиква многобройни заболявания, за които е необходимо скъпо лечение. В тази връзка падат доходите им, понижава се социалният статус на руските граждани, живеещи в замърсените територии, – пишат активистите.

Еколозите отбелязват, че решенията, свързани с построяване на нови атомни електроцентрали в Беларус, Турция, Индия, Иран и други държави се вземат от правителството на Руската Федерация при условие на връщане в Русия на отработилото ядрено гориво (ОЯГ).

Във връзка с особеностите на териториалното разположение на предприятията от ядрено горивния цикъл тези опасни материали ще се докарват именно в Красноярския край. Обаче, според авторите, тези решения се вземат на тъмно в рамките на една корпорация. В процеса на вземането на решенията практически не участват органите на властта на Красноярския край, органите за местно самоуправление и населението на съответните територии.

“Ние разглеждаме договорите между руското правителство и другите страни за връщането на ОЯГ, със съгласието на МААЕ за безнравствени, нарушаващи международния принцип за равна екологична безопасност и даващи възможност да се удовлетворяват моментните финансови интереси на корпорацията “Росатом”. Ние ви призоваваме да осигурите радиационната и екологична безопасност на сегашното и бъдещите поколения на Красноярския край, като се отчитат интересите им, а също и на заинересованата общественост при вземане на решения по въпросите за управление на РАО и ОЯГ”, – искат екологичните активисти.

Освен до президента на Русия, откритото обръщение е изпратено до председателя на ЕП Мартин Шулц, генералния директор на МААЕ Юкия Амано и губернатора на Красноярския край Лев Кузнецов.

Източник: http://www.press-line.ru/novosti/2012/12/ekologi-obratilis-k-putinu-s-pros-boy-ne-razmeschat-yadernye-othody-pod-krasnoyarskom.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари