ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожска АЕЦ – партньорска проерка на WANO – резултати

28.12.2012

На 19 декември в Киев се проведе заключителното съвещание на представителите на Московския център на WANO и ръководството на ГП НАЭК „Энергоатом“ относно резултатите от партньорската проверка на Запорожската АЕЦ през октомври 2012 година, съобщават от пресслужбата на „Энергоатом“.

Както отбеляза по време на срещата първият заместник на генералния директор на ОАО „Концерн Росэнергоатом“ Игорь Зонов, възглавяващ екипа на партньорската проверка на WANO, колективът на ЗАЕЦ вижда недостатъците и работи за отстраняването им.

“В хода на проверката ние видяхме многожество позитивни изменения в работата на централата, въпреки че остават определени трудности, които се изразяват в това, че системата за управление на централата не е достатъчно ориентирана към демонстриране на въпросите на безопасността като приоритетни. Основните усилия на ръководството на централата са насочени за решаване на производствените задачи. В същото време, си заслужава да се отбележи, че колективът на централата вижда недостатъците си и работи за преодоляването им”, – каза Игорь Звонов.

По думите му, на ЗАЕЦ функционира продуктивна система за обучение на персонала по работните места. “Резултатите от разговорите на проверяващия екип с персонала на централата доказват, че за това високо ниво, на което се намира централата от гледна точка на културата на безопасност, заслугата е именно на колектива. Сътрудниците в централата са готови да продължат да работят в посока за повишаване на безопасността. Аз бих искал да благодаря на всички участници в партньорската проверка на ЗАЕЦ, на колектива на централата и ръководството на  ГП НАЭК „Энергоатом“ за сътрудничеството”, – добави Зонов.

Той връчи на изпълняващия длъжността президент на ГП НАЭК „Энергоатом“ Виссарион Ким официалния отчет за резултатите от проверката.

Обобщавайки резултатите от проверката Виссарион Ким, в частност, засегна въпроса за качеството на управление, като един от съставните елементи на процеса за повишаване на безопасността.

Ако ние точно разбираме същността на проблема и искаме да го решим, то трябва да оценяваме резултатите от партньорските проверки от гледна точка на личната отговорност на ръководителите.

Всеки ръководител от най-високото ниво до низовите ръководители трябва да е наясно, на какво непосредствено той влияе. Трябва да знаете, случва се, когато пружината отгоре се свива, а долу, като че нищо не става, затова задачата на ръководителите от горните нива е да създадат такава система, която да позволява да се доведе до крайния изпълнител, всичко което искаме да му обясним. Аз казвам това, защото ръководителите трябва не само да дават съответните разпореждания, но и да контролират изпълнението им.

Ако подредим целия пъзел от нормативи, закони и разпореждания, то ще се окаже, че там практически всичко е записано и остава само да се изпълнява. Ето тук се поставя въпросът за качеството на управлението”, – подчерта Б. Ким.

От своя страна генералният директор на ЗАЕЦ Вячеслав Тищенко отбеляза, че централата винаги ще бъде отворена за партньорски проверки.

“За нас е много важна всяка информация, постъпваща от международните експерти. Много от забележките, направени по време на проверката, бяха отстранени преди завършването й. Всички подобрения, за които беше възможно оперативно да се извършат, също са реализирани. Ние се стараем да останем достатъчно концентрирани, от гледна точка на новите задачи по повишаване на нивото на безопасността на централата. Надявам се, че всички, без изключение, области за подобрение, които ни бяха предложени в хода на проверката, ще бъдат реализирани в най-скоро време”, – каза Тищенко и добави: “Аз мисля, че членовете на екипа за партньорската проверка ще потвърдят – ние сме максимално самокритични и възприемчиви към всякакви забележки. Уверен съм, че в бъдеще дълбочината и качеството на партньорските проверки непрекъснато ще нарастват, но колективът на ЗАЕЦ е млад, развиващ се и постоянно стремящ се към самоусъвършенстване”.

Източник: AtomNews

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари