ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Янаки Стоилов: На референдума народът ще определи посоката на бъдещето ни

27.12.2012

Българският народ ще бъде този, който ще определя посоката на бъдещето ни като участва в референдума за АЕЦ „Белене“, независимо, че управляващите подмениха истинския въпрос – да се обединим зад тази национална кауза и идея.

Това призова народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов на среща-дискусия, където бе показан документалният филм „Истината за „Белене“. Кръстили са го така заради различните лъжи и спекулации около проекта АЕЦ „Белене“, идващи от определени заинтересовани среди. Срещата е организиранa от гражданско сдружение „Референдум – истина и реална алтернатива“, предаде репортер на БГНЕС.

В първия ден, в който се открива кампанията за референдума за проекта АЕЦ „Белене“ се обръщаме към всички български граждани и сме сигурни, че някои от тях ще дадат своя положителен отговор на въпроса, който засяга бъдещето на страната, подчерта Янаки Стоилов. Така ще създадем възможности България да има своя национална икономика и да има водещо място в енергетиката в региона, продължи той. Депутатът напомни за подписката на социалистите, в която те събраха на 700 000 подписа и укори управляващите, че промениха по недопустим начин истинския въпрос за референдума. Обръщаме се също и поставяме въпрос за ролята на монополите в сектора – не само в енергопроизводството, но и в електроразпределението, отбеляза народният представител. Обръщаме се към всички, които смятат, че България трябва да изгради нова ядрена централа, а тя не може да бъде другаде, освен в Белене, защото там има вече изградена инфраструктура и подготовка, с възможност и гаранция за 10 000 нови работни места, ако проектът бъде рестартиран, коментира той. Ние ще участваме в референдума, защото българският народ иска да си върне държавата, увери Стоилов. Ще гласуваме с „да“ за АЕЦ „Белене“, за нови работни места, за технологична и съвременна България, подчерта той.

Явор Куюмджиев от Инициативния комитет също призова българите да гласуват с „да“ на референдума. Опасността към 2028 година да внасяме ток е огромна, ако проектът не се реализира, а цената ще бъде твърде висока, уточни той. И сега имаме ток на поносима цена именно заради работата на ядрената централа АЕЦ „Козлодуй“. Няма логика в тези лъжи, в които се говори, че проектът икономически е неизгоден, опонира той на негативните становища за бъдещето на Втора атомна. Няма ядрена централа в света, която да работи на загуба, напомни той.

Днес беше издаден информационният лист от МС, само че в него не е спазена процедурата да бъдат включени мотивите на тези над 700 000 български граждани, които с подписа си гласуваха за изграждането на централата АЕЦ „Белене“, заяви в уводните си думи и депутатът от КБ Михаил Миков. Той предупреди за възможността от манипулация по време на кампанията, за спестяване на истините и за опасността изборът на гражданите на референдума да не бъде информиран.

На многобройните специалисти, политици, депутати и представителите на медии, дошли днес за дискусията бе представен филмът „Истината за Белене“. В него различни специалисти и политици доказват, че България няма разумна алтернатива в следващите десетилетия, освен да развива ядрената енергетика чрез нова централа. В него се цитират официални източници, според които в света има 435 работещи ядрени реактори в 30 държави. В ЕС в момента работят 137 атомни реактора, а до 2030 година ще заработят още 147 реактора. През 2010 година президентът на САЩ Барак Обама определя 56 млрд. долара за рестартиране и развитие на атомната енергетика. Във филма се коментира и цената на нашата централа, като се доказва, че нашите реактори имат най-ниска цена на фона на проектираните и строящите се в момента реактори по света.

Във филма има един пропуснат момент – че с енергийна ефективност ще решим проблемите на България. Това е абсолютно невярно, казвам го като специалист, който е оглавявал Агенцията за енергийна ефективност, заяви Таско Ерменков. Икономическият растеж е необходим и не става без евтина енергия, а енергийната ефективност спестява едва 3% от енергопотреблението у нас, каза той. В следващите години ще имаме 6% ръст в енергопотребленето и ако с енергийна ефективност спестяваме 3%, останалите 3% остават в дефицит, които трудно ще се запълнят с мощностите от ВЕИ, посочи Ерменков.

На последвалата дискусия от името на „Екогласност“ бе прочетена декларация в подкрепа на изграждането на нови ядрени мощности. „За нас е ясно всичко, информирани сме и мотивирани да участваме в референдума“, се казва в нея. От „Екогласност“ увериха също, че ще участват и в кампанията преди референдума.

Не сме против изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, но там се създава един Франкенщайн, това е един експеримент, който е опасен, увери Явор Куюмджиев от Инициативния комитет за референдума и за изпълнение на проекта АЕЦ „Белене“. Най-добрият начин да се унищожи ядрената енергетика в една страна е да се противопоставят два проекта един на друг, каза той. Затова нека първо построим АЕЦ „Белене“, а след това и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, призова Куюмджиев.

Нека да се обединим, а не различните партии да разделят народа по отношение на строителството на новата централа, призова гражданин, работил на площадката и дошъл на дискусията днес. Няма и информираност, народът дори не знае, че ще има референдум, добави той. Тук не става въпрос за партийни пристрастия, а за това кой е спрял проекта реално и кой иска да го продължи, отговори му Явор Куюмджиев. Като се съгласи, че липсата на информираност е факт. АЕЦ „Белене“ е локомотивът, който ще издърпа икономиката на България напред, обясни тезата си председателят на гражданското сдружение „Референдум – истина и реална алтернатива“ Ангел Гаджев. /БГНЕС

София / България

подробности – СНИМКИ – ВИДЕО на: http://video.bgnes.com/view/38581

Tags: ,

One Response to Янаки Стоилов: На референдума народът ще определи посоката на бъдещето ни

  1. Красимир Христов on 29.12.2012 at 21:42

    Истината за Белене: http://www.youtube.com/watch?v=2skiAEu8kHE&feature=share

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари