ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Белоярска АЕЦ – в построяването на БН-800 участват повече от 3500 човека

27.12.2012

Строително-монтажният персонал на строежа на четвърти енергоблок с реактор БН-800 наброява повече от 3,5 хиляди души – гласи информацията от поредното заседание на щаба по строителството. Това са само руски граждани, проучени и допуснати за работа в режимен обект.

От страна на оператора на централата са формирани и действат работни групи по основните направления за подготовката на физическия пуск на реактора БН-800 и въвеждането на енергоблока в експлоатация. Основните от тях са по: режима на блока, комплекса за приемане на натрия, монтажа на реактора, електрическото нагряване и топлоизолация на реакторното оборудване, парогенератора, машинна зала, физпуска и по АСУ ТП.

Заводите завършват изработването на основното оборудване, необходимо за новия енергоблок. Така, например, „ЗиО-Подольск“ през този месец изпрати трите крупни възела на деаератора, а Коломенският завод произведе комплекта от дизелгенераторни установки за системата за резервно захранване: два дизелгенератора с мощност по 4 MW и три с мощност по 3,2 MW.

На 19 декември пристигна първият контейнер с особено чист натрий, който се използва като топлоносител в реакторната установка. Сега група специалисти от френската фирма-доставчик MSSA извършват подготвителните работи в комплекса за приемане на натрий. Разтопяването на натрия, за да може да бъде прехвърлен в приемните резервоари, ще става в специална установка, разработка на фирмата. През 2013 година за новия енергоблок ще бъдат доставени и приети 2000 тона натрий.

Енергийният пуск (включването към системата) на четвърти енергоблок е планиран за 2014 година. Символично е, че въвеждането в експлоатация на БН-800 съвпада с 50 годишния юбилей на Белоярската АЕЦ.

Белоярската АЕЦ е въведена в експлоатация през април 1964 година. Това е първата електроцентрала от голямата ядрена енергетика на страната и единствената с реактори от различни типове на една площадка. Първите два енергоблока с реактори на топлинни неутрони АМБ-100 и АМБ-200 са спрени поради изчерпване на ресурса за експлоатация. Сега в експлоатация се намира трети енергоблок с ректор на бързи неутрони БН-600. Този тип реактори са призвани да разширят съществено горивната база на ядрената енергетика и да минимизират генерираните РАО за сметка на създаване на затворен ядрено-горивен цикъл.

Оперативна информация за радиационната обстановка около АЕЦ и другите обекти на ядреният отрасъл на Русия ще намерите на сайта www.russianatom.ru.

Източник: Центр общественной информации Белоярской АЭС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари