ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Съветът на директорите на СП «ААЭМ» е определил площадката за производството на оборудване по технологията ARABELLE

26.12.2012

На 20 декември в Москва се проведе поредното заседания на Съвета на директорите на СП «АЛЬСТОМ-Атомэнергомаш» (ААЭМ).

По време на заседанието бяха обсъдени въпросите за реализиране на съвместния проект за локализация в Русия на производство за оборудване на машинна зала по технологията ARABELLE.


Съветът на директорите взе решение за организиране на производството на съвместното предприятие на базата на Филиала на ЗАО «АЭМ-технологии» в град Волгодонск (Ростовска област). Решението беше взето на основание на положителния резултат от експертизата на производствената площадка на Филиала.

Страните отбелязаха, че СП «ААЭМ» и Филиал ЗАО «АЭМ-технологии» притежават висока степен на готовност и всички необходими условия за производство на турбини и друго оборудване за машинна зала по бавнооборотната (1500 оборота/минута) технология ARABELLE.

“Благодарение на това решение на съвета на директорите ние можем да започнем процеса на локализация още през настъпващата година, което ще позволи своевременно и в пълен обем да изпълним поръчката за доставяне на оборудване за турбинния остров на първи и втори блок на Балтийската АЕЦ. Това решение укрепва позициите на ААЭМ като надежден доставчик на оборудване  за ядрената енергетика”, – обобщи резултатите от заседанието генералният директор на СП «АЛЬСТОМ-Атомэнергомаш» Александр Цветков.

Производственото обединение «Атоммаш», на базата на което беше създаден Болгодонският Филиал «АЭМ-Технологии» беше  ключово предприятие в системата на Министерството на средното машиностроене на СССР и произвеждаше широк асортимент високотехнологично оборудване за ядрената енергетика и промишленост.

Това предприятие е в състояние да произвежда ядрени реактори ВВЭР, парни турбини, системи за управление и защита (СУЗ), парогенератори, сепаратори-паропрегреватели (СПП) и друго оборудване.

Териториалното му разположение позволява готовата продукция да се изпраща със всички видове транспорт, включително и воден със собствено пристанище.

През тази година, за първи път след 26 годишно прекъсване, Филиалът започна комплексно производство на реакторното оборудване за Балтийската АЕЦ.

***

Съвместното предприятие (СП) ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш» беше създадено през 2007 година от ОАО «Атомэнергомаш» и световния лидер в ядреното машиностроене, компанията Alstom Power Holding SA за комплектоване на машинните зали на АЕЦ с оборудване на базата на бавнообототната технология ARABELLE™.

Основните видове дейности на СП са: производство на бавнооборотни парни турбини и турбогенератори с мощност 1200-1800 MW, СПП и кондензатори по бавнооборотната технология  ARABELLE™, инженерингови услуги и комплектация на оборудване за машинните зали на АЕЦ с използване на бавнооборотната технология ARABELLE™.

 

ОАО «Атомэнергомаш» е енергомашиностроително подразделение на Държавната корпорация “Росатом” и една от водещите енергомашиностроителни компании в Русия. ОАО «Атомэнергомаш» е доставчик на ефективни комплексни решения за ядрената, за горивната енергетика, за газовата и нефтохимическата промишленост. Компанията обединява повече от 50 производствени, научно-изследователски и инженерингови предприятия в страната и в чужбина.

Alstom е световен лидер в областта на производството и преноса на електроенергия и в железопътната инфраструктура; компанията задава най-високи стандарти в иновационните и екологично безопасни технологии. Alstom произвежда най-бързите влакове в света и строи автоматизирани линии за метрополитен с най-високи функционални възможности; компанията разработва готови решения в областта на комплексните електроцентрали и оказва съпътстващи услуги свързани с широк диапазон от енергоносители – вода, ядрено гориво, газ, въглища, вятър. Компанията има внедрени цяла поредица от решения в областта на пренасяне на електроенергията, фокусирани към интелектуалните мрежи. Щатът на концерна е от 92 хиляди души, работещи в повече от 100 държави. Товарооборотът на компанията за 2010 година е 20 милиарда евро, а обемът на поръчките за 2011-2012 година се приближава към 22 милиарда евро.

Tags: , ,

2 Responses to Русия – Съветът на директорите на СП «ААЭМ» е определил площадката за производството на оборудване по технологията ARABELLE

  1. Росен on 26.12.2012 at 18:20

    Дали някъде има информация къде се експлоатират техни турбини?

  2. Красимир Христов on 26.12.2012 at 19:15

    Може би си пропуснал: АЕЦ “Козлодуй”, VII блок – ТУРБИННИЯТ ОСТРОВ
    http://atominfo.bg/?p=7401

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари