ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – АЕЦ “Фукушима-1” – след 3 месеца TEPCO извлече стоманената греда от БОК

25.12.2012

Почти три месеца бяха необходими на сътрудниците на компанията–оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” в североизточна Япония за да завършат дейностите по извличането на стоманената греда от басейна с отработило ядрено гориво на трети блок на централата, предава РИА Новости, позовавайки се на телевизионния канал NHK.

Инцидентът е станал в края на септември, когато по време на извършване на демонтажни работи в басейна за ОЯГ е паднала стоманена греда с дължина около 7 метра и маса около 470 килограма. За щастие горивните касети в басейна не са били засегнати.

В БОК на трети блок се намират 514 отработили горивни касети и още 52 със свежо ЯГ. Всяка горивна сборка (касета) се състои от 72 тръбички (топлоотделящи елементи – ТВЭЛ).

Сутринта на 20 декември с помощта на специална подемна техника специалистите на TEPCO са започнали извличането на гредата от басейна. По данни от компанията-оператор, операцията е продължила около 3 часа. За възникнали по време на операцията инциденти не се съобщава.

Източник: Bigpowernews.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари