ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония се обърна с лице към мирния атом

22.12.2012

Бъдещият премиер на Япония Синдзо Абе

След победата на изборите в Япония на проядрено настроената Либерално-демократична партия (ЛДП) акциите на регионалните енергийни компании, на първо място намиращата се в криза TEPCO, излетяха нагоре с 10 до 30%. TEPCO, която владее АЕЦ “Фукушима-1”, стана лидер на борсата, като акциите и само за ден подскочиха с 33%.

Акциите на най-големите японски генериращи компании, собственици на АЕЦ, забележимо се покачиха в първия работен ден след оповестяване на резултатите от неделните избори за долната камара на парламента. На тях победи Либерално-демократичната партия (ЛДП), възглавявана от екс-премиера Синдзо Абе и поддържаща толерантно отношение към развитието на ядрената енергетика.

След лидера TEPCO (33%), акциите на Kansai Electric Power (KEPCO, три АЕЦ с  обща инсталирана мощност 9,8 GW) поскъпнаха с 17,64%, а на Chubu Electric Power (една АЕЦ 3,5 GW) — с 9,59%.

Управляващата Демократична партия на Япония след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” прие план, предвиждащ пълно отказване от ядрената енергетика до 2030 година.

ЛДП открито разкритикува тази позиция, като критиката ставаше все по-рязка с наближаването на датата на изборите. Така, през октомври Синдзо Абе официално нарече политиката на управляващата партия “безотговорна”. “Ние ще намалим количеството на АЕЦ, но с това по никакъв начин не считаме, че трябва да се намали зависимостта на страната от ядрената енергия до нулата”, – казва господин Абе. ЛДП предлага в срок до три години да се намери за Япония “оптималният енергиен баланс” и енергетиката да се развива нататък в съответствие с него.

Сега в Япония работят само трети и четвърти блок на АЕЦ “Ои”, собственост на KEPCO, останалите са спрени. Както стана ясно преди седмица, втори блок на АЕЦ “Цуруга”, експлоатирана от Japan Atomic Power, може да бъде спрян без възможност за повторно пускане: Преди седмица беше съобщено, че непосредствено под него сеизмолозите са открили активен разлом на земната кора. На още 5 блока се извършва сеизмологична експертиза по поръчка на Агенцията по ядрена енергетика на Япония, като в случай на откриване на сходни проблеми рестартирането им ще бъде забранено. Всичките девет регионални енергийни компании в Япония са собственици и на АЕЦ.

Източник: Коммерсантъ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари