ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Areva: Възможно е цената на АЕЦ “Олкилуото” също да скочи

18.12.2012

Цената на трети енергоблок на АЕЦ “Олкилуото” – Финландия може да достигне до 8 милиарда евро, което е с 2 милиарда повече от първоначалните сметки, съобщава отговарящата за строителството компания Areva.

Тези дни в Париж френската компания Areva, която строи EPR-1600 в Олкилуото (Финландия) намекна, че цената на строежа явно ще бъде по-голяма, от колкото се планираше по-рано. Изпълнителният директор на компанията Люк Урсел съобщи, че окончателната цена на новият блок ще бъде почти такава, както и цената на подобният енергоблок във Франция.

През миналата седмица бяха оповестени разчетите за стойността на строящия се енергоблок с EPR-1600 във Фламанвил, която се повиши до 8,5 милиарда евро.

По-рано имаше съобщения, че стойността на трети блок на АЕЦ Оликуото възлиза на 6,4 милиарда евро.

Пресслужбата на Areva уточни, че за сега това са само прогнози на компанията, а окончателната стойност на строителството може да бъде обявена само от клиента на базата на всички разходи. Трябва, в този случай, да се отчетат и разходите на Siemens – доставчик на някой от елементите на блока.

TVO не се плаши от намеците на Areva

Изпълнителният директор на TVO Ярмо Танхуа не иска да коментира новите изчисления на френската компания за цената на трети блок на Олкилуото. Съгласно TVO, има договореност за фиксирана цена на строящия се енергоблок.

Източник: YLE

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари