ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ “Сан-Онофре” – транспортиране на демонтираните парогенератори

19.12.2012

В САЩ се извършва уникална операция за транпортиране на демонтирани големогабаритни и радиационно замърсени части от АЕЦ. За целта се използва влекач и платформа с 192 колела.

Влекач на компанията Perkins Specialized Transportation превозва фрагмент от реактор към мястото на погребване в щата Юта.

След като демонтираният парогенератор на АЕЦ “Сан-Онофре” в Южна Каролина е бил приведен в състояние, позволяващо да бъде безопасно погребан, на специалистите им се е наложило да решат сложната задача, как да го преместят на повече от хиляда километра. Даже разделеният на 4 части парогенератор представлява внушителна конструкция. Всяка секция има дължина около 15 метра и диаметър от 3 метра, и това е без да се вземе предвид масивният контейнер.

За транспортиране на подобни товари специално за компанията   Perkins Specialized Transportation Contracting е бил построен специален прицеп. На така създадената транспортната конфигурация с дължина 120 и височина 5 метра предстои да измине около 830 мили до полигона за погребване на РАО в щата Юта. Пътуването ще отнеме 3 седмици, защото максималната скорост на машината е 25 мили в час.

За осигуряване на безопасността маршрута на транспорта не се обявява, въпреки това е известно, че първоначално ще мине през калифорнийските окръзи Сан-Бернардино и Риверсайд, където за да види уникалното зрелище ще се събере доста народ, който е готов да пренебрегне макар и минималната, но все пак опасност. Даже и след като секциите са преминали щателна дезактивация, и са опаковани в специални контейнери, нивото на облъчване на човек, който е стоял 1 час в непосредствена близост до прицепа, може да се сравни с дозата, получена при зъбна рентгенова снимка.

Източник:http://www.zr.ru/content/news/489040-supertagach_otvezet_aes_k_mestu_zahoronenija/ 

Б.Р. На официалния сайт на МААЕ е представена публикация под название “Замяна на тежкото оборудване на АЕЦ: опит и ръководство” (Heavy Component Replacement in Nuclear Power Plants: Experience and Guidelines).

Можете да изтеглите безплатно документа на: http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1337_web.pdf

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари