ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Цочев: АЕЦ „Козлодуй“ е сред най-добрите в света

15.12.2012

Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране коментира проверка мисията OSART на МААЕ у нас.

В продължение на три седмици 13 експерти от 11 страни проведоха мисия OSART по проверка в АЕЦ „Козлодуй“. Такава мисия завършва с доклад и препоръки. Резултатите от мисията са добри и това ще се види, когато докладът стане публичен. Тази мисия е поканена от българското правителство с цел да направи препоръки за безопасността. Тези препоръки са част от непрекъснатото подобряване на сигурността на ядрените централи.

Централата има готовност за такива действия, има ръководства за действие, но според мисията те не покриват всички експлоатационни състояния на реактора. Мерки от този тип станаха особено важни след земетресението в Япония, когато беше засегната АЕЦ „Фукушима“.

Като цяло впечатлението от нашата централа е добро и на базата на резултатите може да се каже, че „Козлодуй“ е една от най-добрите централи в света, заяви С. Цочев по БНР.

Източник: http://www.cross.bg/1341162

Tags: ,

One Response to Сергей Цочев: АЕЦ „Козлодуй“ е сред най-добрите в света

  1. Петър Пенчев on 15.12.2012 at 20:12

    МААЕ: В АЕЦ „Козлодуй“ ‘липсва анализ относно корените и причините за събитията’ – не Ви ли е неуютно, господин Сергей Цочев. Аз бих се засрамил на Ваше място.

    За какво сте Вие, Председателят на АЯР, като не сте изпълнявали възложената Ви като Национален ядрен регулатор отговорност от Закона за безопасно използване на ядрената енергия !?
    Елементарно звучи от Вашите уста да се оправдавате така наивно, г-н Цочев: „винаги има какво да се подобрява“ – така Ви цитират в гр. Козлодуй в неядрен, граждански сайт http://kozloduy-bg.info/?p=news&aid=8748#acomm
    И при това в една от ‘най-добрите централи’??? Нещо като по Тошко Колев: ‘и след мъглата пак мъгла’.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари