ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Опит за саботаж на АЕЦ “Сан-Онофре”?

16.12.2012

Инцидентът на американската АЕЦ “Сан-Онофре” може да се окаже опит за саботаж, като е възможно това да е дело на един от работниците на централата.

Експлоатиращата организация – компанията „Southern California Edison“ съобщи, че е уведомила комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ за факта на потенциален саботаж на централата.

На един от дизел-генераторите на трети блок е доказано попадане на охлаждаща течност в масления резервоар. Експлоатиращата организация (ЕО) отбелязва, че това е могло да доведе до блокиране на двигателя при включване.

Инцидентът не представлява непосредствена заплаха за населението, обаче излизането от строя на дизел-генератора (ДГ) би могло да създаде проблеми при възникване на извънредна ситуация.

ЕО не изключва възможно участие в инцидента на някой от работниците на централата

Експерт в сферата на физическата защита, пожелал анонимност, е заявил за електронното издание AtomInfo.Ru, че събитията в АЕЦ “Сан Онофре” “съвпадат по няколко точки” с един от възможните сценарии за атака върху атомна централа, разработени от американските специалисти в областта на физическата защита.

По разбираеми причини, експертът не пожела напълно да опише този сценарии.

Сега в централата се води разследване – включително и проверка на записите в оперативните журнали, разпити на персонала и други. Взети са мерки за укрепване на физическата защита.

Регионалните СМИ съобщават, позовавайки се на източници от централата, че в разследването участва и ФБР. От компанията „Southern California Edison“ тези съобщения нито се потвърждават, нито отричат.

Както стана известно, фактът за попадане на охлаждаща течност е бил открит в края на октомври (според някои източници на 31 октомври 2012 година). За това веднага са били уведомени намиращите се на площадката инспектори на NRC.

Забавянето на публичното обявяване на инцидента от ЕО обясняват с “воденото разследване” и чувствителността на въпроса. Заслужава си да се добави, че слуховете за инцидента се разпространяваха още в началото на ноември от една от местните обществени организации, искащи централата да бъде закрита.

В местната преса има коментар на един от работниците в АЕЦ „Сан-Онофре“, пожелал анонимност: “Считам, че никой от нас не би могъл да направи това. Преди всичко, шансът да те хванат е огромен. Още по-важно е – каква ще бъде ползата от това? По същество, ти само създаваш допълнителен риск за себе си, за приятелите си и за населението. Не разбирам логиката на подобно действие.”

“От друга страна, аз не съм много удивен. Обстановката около централата е тежка и в екстремни условия хората са способни да вършат идиотски неща”, – счита друг работник.

Американската АЕЦ “СанОнофре”има два работещи енергоблока PWR с електрическа мощност по 1100 MW всеки, въведени в експлоатация през 1982-1983 година. Първи блок, също PWR с електрическа мощност 456 MW е спрян на 30 ноември 1992 година и сега се използва като хранилище за ОЯГ.

Втори и трети блок на централата престояват от януари тази година поради открити множество дефекти в топлообменните тръби на парогенераторите. Перспективите за връщане на блоковете в работа са неизвестни, част от персонала е заплашен от уволнение.

Известният американски експерт Дейвид Локбаум отбелязва, че работниците от АЕЦ, които са заплашени от съкращения, могат “да се изживяват по деструктивен начин”, и че това “не е нещо необикновенно”. Той напомня за няколко случая на саботаж в американските централи – „Browns Ferry“, „North Anna“ и други. Подлежащи на уволнение работници са били хванати да режат кабели, да хвърлят монети в маслените резервоари на ДГ и даже да блокират с лепило ключалките на вратите на важни оперативни помещения.

Локбаум не е категоричен, че на АЕЦ “Сан-Онофре” е имало опит за саботаж: “Но те (експлоатиращите организации) трябва да са готови за подобна реакция, ако имат намерение да уволнят стотици работници”.

В началото на ноември местната организация на профсъюза на работниците от комуналното стопанство, представляваща интересите на персонала на АЕЦ “Сан-Онофре”, изрази безпокойство във връзка с намерението на експлоатиращата организация съществено да съкрати числеността на персонала на втори блок.

Профсъюзът недвусмислено е заявил, че не е уверен дали при тези условия персоналът е готов за повторно пускане на втори блок.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари