ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – АЕЦ “Куданкулам-1” – датата на МКУ е определена

15.12.2012

Датата на излизане на минимално контролируемо ниво на мощността (МКУ) на първи блок на строящата се АЕЦ “Куданкулам” в Индия е определена. Това е съобщил за електронното издание AtomInfo.Ru осведомен източник.

Той е изразил надежда, че физическият пуск на блока ще бъде преди Нова Година.

Източникът е отбелязал, че индийските регулаторни органи са дали разрешение за нагряване на първи контур чрез главните циркулационни помпи (ГЦП).

Разгряването на първи контур или извеждането на реактора в така нареченото състояние HZP (горещо с нулева мощност) е една от последните важни стъпки преди привеждането му в критично състояние.

Източникът съобщава също, че в най-близките до централата населени места продължават изявите на антиядрените активисти. Охраната на селището, в което живеят руските специалисти е засилена: “Протестиращи в селището няма”.

АЕЦ “Куданкулам” е строяща се централа с два енергоблока ВВЭР-1000. Физическият пуск на първи блок трябваше да започне през 2011 година, обаче работата беше забавена поради започналите масови протести.

През нощта на 18 срещу 19 септември 2012 година в активната зона на реактора беше поставена първата касета с ядрено гориво. Зареждането е завършило на 1 или 2 октомври.

Сега на блока се очаква разрешението на регулатора за излизане на МКУ.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари