ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Коментар на Министерството на външните работи на Руската Федерация по повод доклада на МААЕ за ядрената програма на Иран

01.11.2011

Коментар на Департамента по информация и печат към МВнР на РФ във връзка с въпрос на представител на средствата за масова информация относно доклада на МААЕ за възможна военна съставляваща на ядрената програма на Иран.

 

- Наистина ли Русия, както се съобщава в пресата, се изказва против публикуването на доклада на МААЕ за възможна военна съставляваща в ядрената програма на Иран?

 

- Не е тайна, че страните от “шесторката”, водещи диалог с Иран, бидейки единни по отношение на стратегическата цел (регулиране на ситуацията около иранската ядрена програма (ИЯП) чрез политико-дипломатически средства), имат от време на време собствени, не винаги съвпадащи представи за тактиката на достигане на тази цел. От гледна точка на международната практика това е напълно нормално. Няма никаква сензация в това.

 

Въпросът в дадения случай по-скоро е друг – по какъв начин цитираният в СМИ документ е могъл да попадне при журналисти, които нямат никакви отношения с МААЕ. Това не прави чест на Секретариата на МААЕ, призван добросъвестно да изпълнява, независимо от политическите “ветрове”, своите професионални задължения и да осигурява конфиденциалност на контактите между държавите-членки.

 

Що се отнася до същността на въпроса, Русия последователно се изказва в полза на въвличането на Иран в конструктивен диалог с цел намаляване на съществуващите в международната общност въпроси и съмнения в контекста на ИЯП.

 

Имаме намерение да следваме тази линия и занапред. Разчитаме, че другите държави, имащи отношение към същността на въпроса, също внимателно ще преценяват своите действия в посока на регулиране на процеса.

 

Издаването, кой знае защо, точно сега в доклада на предполагаеми предишни изследвания, които биха могли да имат военна насоченост в рамките на ИЯП, надали би било своевременно в условията, когато е свършена голяма работа по подготовката за възобновяване на диалога на “шесторката” с Иран.

 

Това, безусловно, само би нажежило атмосферата и би възпрепятствало организирането на сериозни преговори.

 

Още повече, доколкото ние разбираме, никой не разполага с никакви нови и убедителни данни за наличието на иранска военна ядрена програма, които действително биха изисквали незабавна публикация и незабавни действия.

 

Русия неизменно се застъпва за необходимостта от изясняване на всички останали въпроси за ИЯП, преди всичко чрез директни контакти между Техеран и Агенцията. С тази чувствителна тема трябва да се работи непреднамерено, деликатно и отговорно, но това едва ли е възможно в условията на пропагандната шумотевица, която започна още преди публикуването на доклада на Генералния директор на МААЕ.

 

Източник: МИД Российской Федерации

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари