ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Зелените призовават да се спре строителството на Фламанвил-3

13.12.2012

 Този призив излезе на бял свят след като стойността на проекта достигна 8,5 милиарда евро. Обаче министърът на екологията на Франция Делфина Бато (Delphine Batho) заяви, че проектът ще бъде продължен.

В началото на декември компанията EDF обяви поредното преразглеждане на сметките за построяването на „Фламанвил-3″ – стойността на проекта достигна вече до 8,5 милиарда евро. Компанията не уточнява, какво влиза в тази сума – в частност, включенили са в нея разходите за операциите след енергийния пуск на блока. Ден след това съобщение, от проекта излезе италианската компания „Enel“, която контролираше 12,5% от акциите. Французите ще трябва да компенсират направените разходи от италианците, които възлизат на около 700 милиона евро.

Коментирайки тези събития, двама депутати от фракцията на зелените във френския парламент ги нарекоха “краят на Фламанвил”.

Трети блок на АЕЦ “Фламанвил” не трябва да се строи повече, защото в противен случай “ще бъдат потрошени още много пари”, – счита Ноел Мамере.  А според депутата Денис Бопен, прекратяването на строителството на блока ще позволи на страната да “да спаси милиарди евро обществени средства, от които се нуждае нашата икономика”.

 Мамере заплаши, че ако построяването на „Фламанвил-3″ продължи, е възможно зелените да напуснат правителствената коалиция. Между другото съпартийците му не подкрепиха крайното му изказване. В състава на френското правителство сега има двама министри от зелените.

Заедно с това, министърът на екологията на Франция Делфина Бато публично потвърди, че страната няма намерение да се отказва от построяването на първия блок с реактор EPR 1600. Тя даже съобщи пусковия срок на „Фламанвил-3″ – 2016 година.

Прессекретарят на френското общество за ядрена енергетика (SFEN) Франсоа Сорен счита преразходa по сметката на „Фламанвил-3″ за нормално явление, защото това е първия енергоблок от този тип.

Строящият се във Финландия блок „Олкилуото-3″ с реактор EPR 1600 не се счита за референрен. За построяването му отговарят AREVA и „Siemens“, докато новия блок на АЕЦ „Фламанвил“ се строи под ръководството на компанията EDF.

Все пак, Сорен подложи на критика хората, утвърдили първоначалната цена и план-графика, които той счита за “прекалено оптимистични”. Но той се въздържа от назоваването на конкретни имена.

Сорен вижда корена на проблемите на „Фламанвил-3″ в дългото прекъсване на строителството на ядрени енергоблокове във Франция по време на “газовата пауза”. Освен това, той отбелязва, че френският блок се строи “повече или по-малко едновременно” с финландския блок с EPR, което не позволява навреме да се правят изводи от допуснатите грешки на „Олкилуото-3″

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари