ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стартира газопроводът “Южен поток”

11.12.2012

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова присъства на тържествената церемония за началото на строителството на газопровода „Южен поток“. Тя се състоя в петък в руския град Анапа на брега на Черно море. Официалният старт със символично заваряване на първите тръби на газопровода беше даден от президента на Русия Владимир Путин.

На събитието присъстваха членове на правителствата и представители на дипломатическите мисии на страните, участващи в „Южен поток“ – България, Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Турция, Гърция, Сърбия, Унгария, Македония и Хърватия. 

Министрите, представители на всяка от страните, през които ще минава газопровода, вместо първа копка, поставиха подписите си върху  тръбата.

В церемонията участие взеха и Алексей Милер, председател на компанията, която е главен акционер в проекта – „Газпром“, шефът на италианската фирма EНИ Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на френската EdF Анри Проглио, изпълнителният директор на South Stream Transport Марсел Крамер.

Газопроводът „Южен поток“ трябва да премине по дъното на Черно море от Русия до България. От там ще се раздели на два участъка – през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция към Италия. 

Предвижда се капацитетът на съоръжението да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно. Общата стойност на проекта „Южен поток“ се оценява на 16 млрд. евро.

Източник: http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=news&id=3701

 

Б.Р. Освен от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова България беше представена: от изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов; председателя на Съвета на директорите на холдинга и изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов; от ръководителя от българска страна на компанията „Южен поток“ – България – Георги Гегов и от посланика ни в Русия Бойко Коцев. 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари