ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трайчо Трайков: „Умните мрежи“ в енергетиката ще ни направят по-конкурентни и ще облекчат потребителите

31.10.2011


Въвеждането на „умни мрежи“ е част от модерното и интелигентно управление на електроенергийната система. Заместването на обикновените електропреносни мрежи с „умни“ е начин да постигнем енергийна независимост на страната и гъвкавост в разпределението в услуга на потребителите. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на Третата годишна конференция „Интелигентни мрежи за пренос и разпределение“.

Той подчерта, че въвеждането на „умни мрежи“ е част от стратегията на ЕС и политиката на МИЕТ за ефективност в сектора, развитие на конкурентен пазар и защита на интересите на потребителите. На практика целим да привлечем инвестиции от бизнеса, но и да направим „умните мрежи“ лесно приложими в домакинствата, без да носят финансова тежест за тях.

В „Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници“ е предвидено изграждането на „умни мрежи“ в България да започне от 2012 г., припомни министърът. Така операторите ще управляват по-ефективно мрежите. Производителите ще бъдат по-информирани за нуждите, а достъпът до възобновяема енергия ще бъде допълнително подобрен и разширен. Доставчиците ще подобряват услугите си, а потребителите ще станат активен участник по веригата. Възможността да следят собственото си потребление в реално време е стимул за клиентите на енергийната система да пестят повече – поне 10% само от по-доброто управление на потреблението.

През април тази година Европейската комисия разшири политическата рамка за развитие на умните мрежи в ЕС, като дефинира своеобразен екшън план. Първите общи европейски технически стандарти за „умни мрежи“ трябва да бъдат приети до края на 2012 г. Част от този план е и насърчаването на производството на електромобили и масовото им навлизане на пазара. Това е сектор с огромен потенциал за българската икономика и част от усилията ни за устойчив растеж с грижа към околната среда, каза още Трайков. Той отново изтъкна, че електромобилите и „умните мрежи“ са взаимно свързани и реализират значителна синергия. Министърът допълни, че специализираната работна група, чиито съпредседатели са с екоминистър Нона Караджова, ще предложи стимули и нормативни промени, които да отворят вратите пред електромобилите в България и като индустрия, и като потребление. Мерките ще облекчат например таксите при първоначална регистрация на този вид коли, възстановяване на ДДС, въвеждане на екокомпонента при определяне на годишната данъчна основа, облекчения за производителите на зарядна инфраструктура, преференции при движение и паркиране и др.

Цените на нефта, ядрената безопасност, достъпът до мрежите, енергийната ефективност са само част от предизвикателства пред сектора. Енергетиката е свързана с жизнения стандарт на хората, конкурентоспособността на фирмите и икономиката, с промените в климата. Всички добри възможности за развитие на енергийната ни система ще се отразят пряко и положително върху живота ни в близките десетилетия, обобщи Трайков.

http://www.mi.government.bg/bg/news/traicho-traikov-umnite-mreji-v-energetikata-shte-ni-napravyat-po-konkurentni-i-shte-oblekchat-potrebitel-291.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари