ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – спрените реактори са годни за експлоатация

12.12.2012

Блоковете на белгийските АЕЦ „Дул-3″ и „Тианж-2″, спрени през август тази година, са напълно готови за работа. Чака се решението на Федералната агенция по ядрена безопасност, съобщи в четвъртък компанията Electrabel, оператор на атомните електроцентрали в Белгия.

По-рано имаше съобщения, че повторното въвеждане на реакторите в експлоатация ще стане не по-рано от февруари 2013 година.

Втори енергоблок на АЕЦ “Тианж” беше временно спрян през август като предпазна мярка с решение на Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност след като, преди това беше изведен от експлоатация “Дул-3”, в долната част на корпуса на който експертите бяха открили около 8 хиляди пукнатини с дължина до 2 сантиметра всяка.

Корпусите за реакторите са били доставени и монтирани през 70-те години на миналия век от холандската компания Rotterdam Drydocks,  която вече е прекратила дейността си.

“Изследването на повече от 400 образци, извършено от няколко лаборатории, е показало, че корпусният материал не е повреден и отговаря на изискванията”, – се казва в съобщението на Electrabel. Сега за възможното рестартиране на реакторите „Тианж-2″ и „Дул-3″ трябва да се произнесе Федералната агенция по ядрена безопасност на Белгия.

Ако експлоатацията на двата блока не бъде възстановена, на властите ще им се наложи да вземат решение за удължаване на сроковете на експлоатация на действащите блокове и внос на значителни количества електроенергия. По-рано, действащото сега правителство на Белгия потвърди, че всички АЕЦ на територията на страната ще бъдат поетапно затворени до 2025 година. Процесът на извеждане от експлоатация на енергоблоковете се планира да започне от 2015 година.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание