ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Husqvarna демонстрира роботи за почистване на радиоактивни строителни отпадъци

31.10.2011

След мощното земетресение и цунами, причинили аварията на АЕЦ “Фукушима-1”, водещите фирми производители се захванаха с разработването на техника способна да почиства остатъците от разрушенията с дистанционно управление.

Husqvarna съобщава за пускането на два робота DXR-140 и DXR-310 за събаряне и почистване на развалините от сгради, които са управляват дистанционно. Предполага се, че те ще бъдат използвани за премахване на бетонни конструкции в заразените територии.

 

 

Двата робота са оптимизирани за работа със заразени материали в сложни условия. Ширината на DXR-140 и DXR-310 е 78 см, което им позволява да маневрират лесно, дори и в тесни пространства.

 

Роботите са снабдени с електрически двигатели, имат телескопична стрела с дължина 5,48 м и мощни светодиодни прожектори за осветяване на работната зона. Моделът DXR-310 е допълнително оборудван с бордова видео-камера.

 

Цената на роботите, предназначени за събаряне и почистване на развалините от сгради, Husqvarna DXR-140 и DXR-310 засега не се съобщава.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари