ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Хилари Клинтън даде рамо на Westinghouse в конкурса за АЕЦ “Темелин”

06.12.2012

 

Конкурент на компанията Westinghouse в борбата за договора на стойност от 10 милиарда долара е руската «Атомстройэкспорт».

Държавният секретар Хилари Клинтън беше на кратко посещение в Чехия, където се опита да убеди властите да изберат американската компания за изпълнител на строежа на новите блокове в атомната електроцентрала.

В понеделник тя се срещна с премиерът на Чехия Петер Нечас и министърът на външните работи Карел Шваценберг.

Чешката Република има намерение да увеличи делът на ядрената енергетика в производството на електроенергия от сегашните 30 до 50%. Конкурсът е за разширяване на АЕЦ “Темелин” с два нови енергоблока, която е разположена на юг от Прага – на 50 километра от границата с Австрия.

Високопоставен представител от Държавния Депртамент, придружаващ Клинтън, съобщи, че акцентът ще бъде на добрите показатели на Westinghouse свързани с безопасността на строените от нея обекти като са отчетени тревогите, възникнали след миналогодишната авария на АЕЦ “Фукушима” в Япония.

Дипломатът също отбеляза, че изборът на американския изпълнител ще позволи на Чехия да намали зависимостта си от Русия в областта на производството на електроенергия. Според американските чиновници сега страната получава 60% от нефта, 70% от газа, и 100% от ядреното гориво от Русия.

За първи път се съобщава, че ако в конкурса победи Westinghouse, е възможно в САЩ да се разкрият до 9 хиляди нови работни места. Нови работни места се очакват и в Чехия.

Б.Р. Това ярко контрастира с предложението на Русия за 70% локализация на производството на чешка територия. Това, освен работни места в местната промишленост са и данъци. С други думи до 70% от парите за доставка на оборудване за централата ще си останат в страната.

Австрия изразява безпокойство за ядрените планове на своя съсед.

След Чехия Клинтън беше в Брюксел, където участва в съвещанието на министрите на външните работи на страните от НАТО, а също така разговаря с пакистанския си колега Хиной Раббани Харом.

Ръководителката на американската дипломация ще завърши европейската си обиколка с посещение в Република Ирландия, а също и в Северна Ирландия.

Източници:http://www.golos-ameriki.ru/content/clinton-europe/1557216.html и

http://www.chicagotribune.com/news/sns-rt-us-czech-energy-clintonbre8b201i-20121202,0,3325075.story

Б.Р. По този повод чешките букмейкърски кантори приемат залози, кой накрая ще получи чешката “поръчка на века”, и ще построи двата нови блока на АЕЦ “Темелин”.

Въпреки всичките усилия на американският държавен секретар Хилари Клинтън, организаторите са уверени в успеха на руската корпорация «Атомстройэскпорт», като съотношението е 1,3:1 в полза на руснаците. Това съобщава http://www.gazeta.cz/news/3597/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари