ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще финансира изцяло проекта АЕЦ „Аккую“ в Турция .

05.12.2012

Това съобщи президентът на Русия Владимир Путин.

„Инвестицията е много голяма – 20 млрд. долара. Ние ще финансираме изцяло този проект. Най-малко 25% от средствата ще бъдат вложени за създаването на работни места в Турция”, заяви руският държавен глава на пресконференция след разговори с турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

„Надяваме се, че нашите турски партньори ще оценят риска”, посочи Путин. „Аз не виждам никаква заплаха за този проект“,  каза още държавния глава.

Президентът на Руската федерация е сигурен, че Турция е заинтересована от реализацията на този проект. Той отбеляза, че повече от 100 студенти от Турция са обучени в Русия, за да работят в централата. „Турция ще създаде една нова индустрия“, подчерта Путин.

„Първият блок на ядрената централа“ Аккую „ще бъде готов до края на 2019 г., а целият проект ще бъде завършен до 2022″, съобщи за ИТАР-ТАСС шефът на „Росатом“ Сергей Кириенко „.

По време на брифинга турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че капиталът на АЕЦ „Аккую“ ще бъде увеличен до 2.4 млрд. евро, а общата инвестиция ще нарасне до 22 млрд. долара.

Източник: http://www.cross.bg/1340009

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари