ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – изваждането на горивото е предизвикано от наличието на строителен боклук в реактора

04.12.2012

Ръководителят на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЕИ) Ферейдун Абаси е заявил, че временното изваждане на горивото от АЕЦ “Бушер” през октомври е било предизвикано от “строителен боклук”, който е бил заминат в реактора след построяването му, съобщи в неделя агенция Асошиейтед Прес.

По думите на Абаси, цитиран от редица ирански вестници, останалите в реактора болтове, заваръчен и друг строителен материал са предизвикали “аномални показания на данните” по време на работата на реактора. Той също е отбелязал, че спирането на реактора и временното изваждане на горивото от активната зона (АЗ) са били предвидени в нормалната работна процедура.

По данни на Асошиейтед Прес, АЕЦ “Бушер” е достигнала своята пълна електрическа мощност от 1000 MW през септември 2012 година и сега на обекта се изпълняват заключителни технически мероприятия за окончателното му предаване от руските специалисти под отговорност на иранските инженери в началото на 2013 година. МААЕ публикува преди седмица доклад по иранската ядрена програма, в който се говореше за изваждане на горивото от реактора на първата иранска атомна електроцентрала.

След извършената инспекция на горивото в присъствието на инспектори от МААЕ, същото беше заредено обратно в активната зона на реактора. Това означава отсъствие на проблеми и готовност на енергоблока за работа, съобщи за РИА Новости експертът по ядрена енергетика, главният редактор на “Атоминфо” Александр Уваров. В сряда, миналата седмица, Иран потвърди, че АЕЦ след зареждането отново е напълно готова за експлоатация, отбелязва Асошиейтед Прес.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари