ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Бушер” – доказано е наличие на странични предмети в реактора

03.12.2012

Осведомен източник от руския ядрен отрасъл е съобщил за агенция „Reuters“, че изваждането на горивото от реактора на АЕЦ “Бушер” е било предизвикано от необходимостта да се извадят неголеми странични предмети.

“Датчиците показваха, че в корпуса на реактора… има неголеми странични предмети”, – привежда агенцията думите на източника.

Източникът е нарекъл тези предмети “болтове” и е добавил, че те са намерени на дъното “под кошницата за горивните касети“.

Напомняме, че в периода 22-29 октомври от активната зона на реактора беше извадено всичкото гориво и преместено в басейна за отлежаване на касети (БОК). След едномесечен престой в БОК горивото беше заредено отново в реактора (операцията завърши на 26 или 27 ноември).

Като причина за изваждането на горивото се сочеше необходимостта да се извадят страничните предмети от първи контур. Наличието им беше потвърдено още през юни от системата за шумова диагностика. Още в началото се твърдеше, че е възможно предметите да са останали след инцидента през зимата на 2011 година, свързан с дефектирането на немската помпа за САОЗ.

По-късно се появи допълнителна информация, че сегашните проблеми може да са свързани с ГЦП.

Всички съобщения за причините за изваждане на горивото през октомври 2012 година имат изключително неофициален характер. Няма официално обяснение нито от руския изпълнител, нито от иранския клиент.

Източник:AtomInfo.Ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари