ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция не се е отказала от евентуалното изграждане на генериращи мощности в близост до границата с България

01.12.2012

Сътрудничеството между България и Турция в областите на енергетиката и инфраструктурата е от приоритетно значение. Това подчертаха на съвместна пресконференция в Анкара президентът Росен Плевнелиев и турският му колега Абдуллах Гюл, съобщиха от прессекретариата на президента.

Евентуалното изграждане на нова енергийна мощност край турския град Инеада, в близост до турско-българската граница, е на дневен ред, стана ясно след официалните разговори. „Очакваме повече информация и търсим решение”, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. От своя страна, президентът Гюл посочи, че Турция обсъжда различни енергийни проекти, „но едно трябва да е сигурно – всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания”.

Президентът Плевнелиев открои отношенията между двете страни като пример за региона. Турция е първостепенна туристическа дестинация за българите и е вторият по обем експортен пазар за страната ни. „Поставяме си много високи цели – да работим за мир, за развитие, за добросъседство и за свързаност”, каза държавният глава.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1002252 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари