ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чешкото контраразузнаване определя Русия като фаворит в конкурса за разширяване на АЕЦ Темелин

30.10.2011

Консорциумът MIR.1200, съставен от  руски и чешки компании има най-големи шансове да бъде победител в конкурса за построяването на трети и четвърти блок на АЕЦ „Темелин“. За това съобщава интернет-портала aktualne.cz, позовавайки се на конфиденциален доклад на чешкото контраразузнаване BIS.

 

Портала съобщава за анонимен източник, който твърди, че е имал възможност да се запознае със съдържанието на доклада.

Според него, чешко-руския консорциум има по-големи шансове за победа, отколкото“Westinghouse“. Що се отнася до френската група AREVA, то тя вече е “изпаднала от играта”.

 

“Руснаците предлагат ноу-хау и планират максимално участие на наши (чешки) фирми. Обаче съображенията за безопасност играят против победата на руснаците”, – твърди източникът.

 

“Руснаците взеха инициативата. За това американците поканиха Нечас на среща зад океана”, – такъв е коментара за посещението на министър-председателя на Чешката Република Петер Нечас.

 

Според експерта от консултантската компания ENA Иржи Гавор, поддръжката на американското правителство може да стане нов коз в ръцете на „Westinghouse“: “Защото американската политика традиционно е ефективна в подпомагането на американските компании при реализирането им в чужбина”.

 

Все пак, експертът признава, че руското предложение в темелинския конкурс “обективно е най-добро”.

 

„Skoda JS (чешката компания, влизаща в консорциума MIR.1200) може да не бъде в чешки ръце, но тя плаща данъците си в Чешката Република и тя ще бъде сред най-големите доставчици. Не трябва да предизвиква удивление – от гледна точка на чешката промишленост, че руското предложение има най-добри стартови позиции”, – коментира Гавор.

 

Конкурса за строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” с перспектива за построяване на още три блока в Чехия и Словакия беше обявен през есента на 2009 година.

За спечелване на търга претендират“Westinghouse“, AREVA и чешко-руският консорциум – „Skoda-JS“, АСЭ и ОКБ „Гидропресс“.

 

От начало се считаше, че блоковете трябва да влязат в експлоатация към 2020 година. Но през февруари 2011 CEZ обяви за пренасяне на сроковете до 2025 година. Съгласно текущите планове пускането на първия от двата нови блока е 2022-2023 година.

 

Победителят в конкурса ще бъде определен през 2013 година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари