ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Дмитрий Медведев – Росатом ще се запази още дълго време

30.11.2012

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев нарече Държавната корпорация “Росатом” – държавна корпорация “от особен вид” и и предрече още дълго съществуване. Същевременно той неявно отрече слуховете за възможната оставка на Сергей Кириенко.

В програмно интервю за “Коммерсант” Медведев се изказа по въпроса за държавните корпорации (ДК). Известно е, че по-рано той критикуваше самата идея за създаване на подобни структури.

“Съдбата на ДК ще бъде различна”, – каза Медведев и приведе за пример “Роснано”, която “вече… се превърна в нормално акционерно дружество”. Други две ДК – „Олимпстрой“ и Фонд ЖКХ – “трябва, като мавър, да си свършат работата и да си вървят”.

“Има други корпорации – както казват юристите, корпорации sui generis, тоест корпорации от особен тип. Това, например, е “Росатом”: Това не е просто комерсиална структура, дейността й е насочена не само за развитие на бизнеса или решаване на социални задачи. Тази структура съединява в себе си и стопански, и управленски функции: там са част от задачите на министерствата, част от задачите на комерсиалната компания”.

“Такава е спецификата на ядрената енергетика и ядрените технологии с двойно предназначение. Затова като Държавна корпорация тя ще се запази още много дълго време”, – счита Медведев.

Отговаряйки на въпрос на изданието, дали ръководителите на държавните корпорации са защитени от оставки, руският премиер каза: “Ръководителите, на които работата им върви, нека работят”.

Да напомним, че през миналата седмица в СМИ тръгна поредната вълна от слухове, че изглежда изтича срокът на договора на Сергей Кириенко за управление на ДК “Росатом”, както и за нежеланието на висшето държавно ръководство да го продължи.

Според информацията, с която разполага електронното издание AtomInfo.Ru, слуховете не отговарят на реалната практика за назначаване на ръководствата на ДК. Освен това, казаното от Медведев в интервюто за “Комерсант” може да се приеме като сигнал, че смяна на ръководството на ДК “Росатом” в най-близко време не се планира.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари