ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция може да свали забраната за разработване на находища от шистов газ

03.12.2012

Франция може да свали забраната за използване на технологията хидравлично разбиване на пластовете (ХРП) при разработването на находищата от шистов газ, съобщи председателят и главен изпълнителен директор на СЕО Total Кристоф де Маржери.

 

Новият президент на Франция Франсоа Оланд по-рано подкрепи запазването на забраната, въведена от предшественика му Никола Саркози, като въведе забрана за използване на технологията ХРП за целия си 5-годишен мандат.

Оланд твърди, че тази технология носи в себе си рискове, както за околната среда, така и за здравето на хората.

Проблемът на Франция и Европа, като цяло е, че са гъсто населени. Това многократно увеличава рисковете при аварии.

Надали Франсоа Оланд знае, че ХРП е предназначено за увеличаване на пропускливостта в зоната на забоя чрез разкъсване (разбиване) на структурата на пласта или за разширяване на естествените пукнатини чрез нагнетяване в добивната зона на сондажа на течност с високо налягане.

ХРП е основна за момента технология, която може да осигури добиването на шистов газ във Франция, където запасите се намират на дълбочина около 1,5 километра.

Проблемът е, че водата с реагентите, която се използва за разбиване на пластовете, може да замърси околната среда чрез грунтовите води.

Въпреки това, компаниите призовават правителството на Франция да разреши извършването на проучвателни работи с цел да се оценят резервите от шистов газ.

Успехите на САЩ в промишления добив на шистов газ са вдъхновяващи. На 10 април 2012 гоина по време на разискванията в ЕП беше потвърдено, че технологията за добиване на шистов газ удовлетворява текущите норми за охрана на околната среда. При стриктното й спазване екологична опасност няма.

Перспективите за създаване на работни места и намаляване на разходите за енергоносители във Франция е възможно да заставят френското ръководство да свали забраната.

Разбира се, има и друга алтернатива. Независимо от катастрофата във Фукушима, Франция планира да разшири ядрената си енергетика и да строи нови АЕЦ.

“За Франция този проблем е в основата си политически”, – цитира Bloomberg думите на Кристоф де Маржери. “Аз мисля, че все някога тези проекти ще започнат да се реализират в страната. Това не е опасно”, – продължава той.

Преди дни френският Парламент поиска отчет за алтернативните методи за добив на шистов газ, които биха позволили да се направи “по-точна оценка на ресурсите”, които да се разработват в съответствие със строги правила.

Според думите на Кристоф де Маржери, Total реализира проекти в областта на добива на шистов газ  в САЩ, Аржентина и Полша, а също така планира да започне дейност в Китай и Дания.

Експертите считат, че най-големите залежи от шистов газ в Европа са на територията на Франция и Полша.

Политическите спорове около добиването на шистов газ във Франция се отнасяха изключително до екологичната страна на въпроса.

Франсоа Оланд застана на страната на своите партньори от партията на “зелените”.

Източник: http://neftegaz.ru/news/view/105923/

Б.Р. Хидравличното разбиване на пласта (ХРП) е предназначено за увеличаване на пропускливостта му чрез раздробяването му или разширяване на естествените пукнатини. Същността на ХРП се заключава в нагнетяване в газоносната зона на сондажа на течност под високо налягане, в повечето случаи превишаващо хидростатичното налягане 1,5 – 2 пъти. (на всеки километър дълбочина хидростатичното налягане е приблизително 10 MPa).

Съществуват три основни вида ХРП: еднократно, многократно и насочено. Еднократното предполага създаването на една пукнатина в продуктивния пласт; многократното ХРП осигурява образуването на няколко пукнатини. При насоченото ХРП местата на образуване на пукнатините се избират според продуктовия разрез на сондажа. Разновидност на последното е хоризонталното ХРП, като се работи по газоносния хоризонт.

Основният технически проблем свързан с екологията е опасността от спукване на хидравличната система, захранваща самият модул за ХРП. То може да се случи на всякаква дълбочина по сондажа, включително и на водоносните хоризонти в района.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари