ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Корекция на разчетите за стойността на новите блокове в ЮАР

30.10.2011

Стойността на реализацията на програмата за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ в Южно-Африканската Република възлиза на 400 милиарда ранда (13 милиарда долара). Това съобщи генералният директор на Департамента по енергетика на ЮАР Нелисиве Магубан на 25 октомври. Тази стойност е значително по-ниска от по-рано обявената сума от 1 трилион ранда (123,9 милиарда долара).

 

“Не разбирам от къде се е взела тази цифра (1 трилион ранда)”, – казва Н. Магубан пред списание Bloomberg. “Стойостта, с която ние оперираме, е така наречената чиста стойност на строежа и никоге не е била 1 трилион ранда”, – пояснява тя.

 

Миналата седмица министърът на енергетиката и природните ресурси на ЮАР Дипуо Питерс потвърди, че стойността на договорите за строителство на нови енергоблокове за АЕЦ с обща мощност 9,6 GWдо 2030 г. ще бъде 1 трилион ранда (123,9 милиарда долара).

 

“Още не сме завършили разчетите, които ще бъдат представени едва след обявяването на конкурса, но сумата ще е от този порядък”, – съобщи на 19 октомври Д. Петерс.

 

Информацията, че стойността на строителството на новите енергоблокове в страната възлиза на 1 трилион ранда, за първи път се появи в статия на новинарския сайт Mail & Guardian от 7 октомври.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари