ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Корекция на разчетите за стойността на новите блокове в ЮАР

30.10.2011

Стойността на реализацията на програмата за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ в Южно-Африканската Република възлиза на 400 милиарда ранда (13 милиарда долара). Това съобщи генералният директор на Департамента по енергетика на ЮАР Нелисиве Магубан на 25 октомври. Тази стойност е значително по-ниска от по-рано обявената сума от 1 трилион ранда (123,9 милиарда долара).

 

“Не разбирам от къде се е взела тази цифра (1 трилион ранда)”, – казва Н. Магубан пред списание Bloomberg. “Стойостта, с която ние оперираме, е така наречената чиста стойност на строежа и никоге не е била 1 трилион ранда”, – пояснява тя.

 

Миналата седмица министърът на енергетиката и природните ресурси на ЮАР Дипуо Питерс потвърди, че стойността на договорите за строителство на нови енергоблокове за АЕЦ с обща мощност 9,6 GWдо 2030 г. ще бъде 1 трилион ранда (123,9 милиарда долара).

 

“Още не сме завършили разчетите, които ще бъдат представени едва след обявяването на конкурса, но сумата ще е от този порядък”, – съобщи на 19 октомври Д. Петерс.

 

Информацията, че стойността на строителството на новите енергоблокове в страната възлиза на 1 трилион ранда, за първи път се появи в статия на новинарския сайт Mail & Guardian от 7 октомври.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари