ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Росатом има намерение да създаде ядрено енергиен комплекс от ново поколение с 10 години по-рано

02.12.2012

Росатом има намерение да ускори създаването на демонстрационен комплекс за ядрени енергийни технологии в рамките на проекта “Прорыв”, така че той да се появи към 2020 година, а не в периода до 2030 година, както се планираше по-рано, заяви генералният директор на Държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко.

Той напомни, че реакторите от ново поколение и инфраструктурата за тях ще се създават в рамките на федералната целева програма (ФЦП) „Ядерные энерготехнологии нового поколения“.

“Когато ние я разработвахме и утвърждавахме преди няколко години, изхождахме от това, че през десетилетието до 2020 година трябва да създадем отделните елементи, като докажем тяхната работоспособност. А създаването на демонстрационния комплекс беше задача за периода 2020-2030 година. Сега предлагаме да си поставим даже по-амбициозна задача… Ние си поставяме задача към 2020 година да преминем не към демонстрация на отделни елементи, а към създаване на пълен комплекс”, – казва Кириенко на заседанието на президиума на Съвета при президента по модернизация на икономиката и иновационно развитие на РФ.

„Дмитрий Анатольевич, ще ви помолим в проекта за решение да ни дадете поръчение заедно с ведомствата да коригираме вече утвърдената ФЦП. Ние няма да искаме нито копейка допълнителни бюджетни средства, ще си набавяме извънбюджетни”, – каза Кириенко, обръщайки се към премиера Дмитрий Медведев, който председателства заседанието.

Освен това, добавя Кириенко, Росатом планира да се откаже от първоначалните планове за създаване на реактори на бързи неутрони на площадката на Белоярската АЕЦ, а горивен цикъл на базата на ПО „Маяк“.

“Сега ние предлагаме всичко да се събере на тази площадка”, – каза ръководителят на Росатом, като отбеляза, че Държавната корпорация планира да реализира и реакторите и горивния цикъл в Северск на площадката на Сибирския химкомбинат.

ФЦП „Ядерные энерготехнологии нового поколения” за периода 2010-2015 година и в перспектива до 2020 предвижда, в частност, създаване на производство за експериментално гориво, с което ще работи ядрената енергетика в периода 2020-2025 година – нитридното гориво.

Б.Р. На 28 септември за целта в Северск беше подписано съглашение между Държавната корпорация “Росатом” и Томска област – своите подписи под документа поставиха специално пристигналият генерален директор на Росатом Сергей Кириенко и губернаторът на Томска област Сергей Жвачкин.

Освен това, Росатом планира да създаде на същата площадка демонстрационен комплекс, състоящ се от реакторната установка БРЕСТ-300 (Бърз реактор с естествена безопасност), заедно с ядрено горивен цикъл и комплекс за производство на плътно нитридно гориво за реакторите на бързи неутрони.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари