ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Westinghouse Electric» разчита на нов грант по програмата за реактори с малка мощност

01.12.2012

 

«Westinghouse Electric» разчита да получи държавно финансиране според резултатите от втория рунд по програмата за подкрепа на модулните реактори с малка мощност. За победител в първия етап по програмата от 4 претенденти, включително и «Westinghouse Electric», беше избрана «Babcock & Wilcox Co.» (B&W).

В съобщение на Министерството на енергетиката на САЩ от 20 ноември също се казваше, че ведомството планира да публикува ново предложение за осигуряване на финансиране за “компании и производители, дейността на които е насочена към усъвършенстване на ефективната експлоатация и конструкциите на модулни реактори с малка мощност”.

Същия ден «Westinghouse Electric» потвърди, че е заинтересована да участва в програмата, съвместно с партньорите си от алианса «NexStart SMR Alliance», включитело и «Ameren Missouri», а също и с компаниите «Burns & McDonnell» и «General Dynamics Electric Boat».

В модулния реактор, разработен от «Westinghouse Electric», се използват редица системи за пасивна безопасност, апробирани в реакторите AP-600 IAP-1000.

В конструкцията е реализирана интегрална схема: всички елементи от основното технологично оборудване са разположени вътре в реакторния модул. Алиансът «NexStart SMR Alliance» с участието на  «Westinghouse Electric» и Обединението от електрически компании на МИсури (MEA) беше създаден през май тази година с цел построяване на енергоблок с реактор с вода под налягане и електрическа мощност 225 MW, разработка на «Westinghouse Electric» на площадката на АЕЦ “Калавей” в щата Мисури.

Ако получи държавно финансиране обединението от компании планира да сертифицира конструкцията в Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ, а след това да получи комбинирана лицензия за строителство и експлоатация на енергоблока на базата на този реактор.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари