ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша ще инвестира в енергетиката повече от 30 милиарда долара до 2020 година

01.12.2012

Инвестициите в полската енергетика до 2020 година ще бъдат повече от 100 милиарда злоти (30 милиарда долара), каза в сряда премиерът на страната Доналд Туск по време на символичното изливане на първия бетон на следващия енергоблок в централата “Козенице” на юг от Варшава.

“Днес ние говорим за 6 милиарда злоти (1,8 милиарда долара), които ще работят тук, в Козенице, ще създават работни места. Но в действителност говорим за началото на голяма инвестиционна вълна в полската енергетика, която, включвайки плановете ни в ядрената енергетика, ще превиши в началото на 20-те години 100 милиарда злоти (30 милиарда долара)”, съобщи премиерът на брифинга.

Той уточни, че около 40% от тази сума ще бъде за нови блокове, а останалите пари ще бъдат вложени в такива проекти, като дострояване на терминала за получаване на втечнен природен газ, интерконектори с Литва и други страни.

“Общо в енергоблокове ние ще инвестираме около 40 милиарда злоти (12  милиарда долара). Вече започнахме или скоро ще започнем да инвестираме в Опол, Явожина, Блаховне, Пулава, Стольова-Вола и тук в Козенице”, – казва Туск.

Електроцентралата в Козенице (Kozenice) е най-голямата ТЕЦ на въглища в Полша. Инсталираните мощности са 2,82 GW.

Enea Wytwarzanie  съобщава: Оказва се, че това ще бъде най-съвременен енергоблок, който ще работи при свръх-критични параметри на парата при номинална мощност 1075 MW. Новият блок е най-ценната за момента инвестиция в енергийния сектор на Полша.

Обаче, съдбата на първата в Полша АЕЦ се намира под въпрос. Според съобщенията в полските СМИ, властите чакат резултатите от проучвателните работи за добив на шистов газ. Ако бъде потвърдено наличието му в големи количества, тогава е възможно бюджета да не може да поеме реализацията на два мащабни проекта едновременно. Според експертите, строителството на АЕЦ може да излезе 35-55 милиарда злоти (11-17 милиарда долара). Приблизително на такава сума се оценяват дейностите по проучване и добиване на шистов газ в  близките години.

Източник: РИА Новости, Евгений Безека.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари