ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Денис Флори – Мисии и партньорски проверки

28.11.2012

Във връзка със започналата мисия OSART на МААЕ в АЕЦ “Козлодуй” реших да ви запозная с фрагмент по темата от обширно интервю, дадено за електронното издание AtomInfo.Ru от заместник-генералния директор на МААЕ и ръководител на департамента по ядрена безопасност на агенцията Денис ФЛОРИ (Denis Flory).

 

Как се осъществява при подготовката на стандартите обратната връзка с отрасъла, с индустрията?

Конкретен пример. Световната ядрена асоциация (WNA) е член на комитета NUSSC (Nuclear Safety Standard Committee). Международният ядрен транспортен институт (WNTI) е в състава на комитета, изработващ стандартите за безопасност в областта на ядрената логистика. Такива примери има много.

Разбира се няма граници за усъвършенстването. Ние ще се стараем да укрепваме връзките с експлоатацията и промишлеността, като каним, например, WANO (световната асоциация на ядрените оператори). Това е особено важно за реализиране на приетия от МААЕ план за действия след Фукушима.

 

Как ще укрепвате взаимодействието? Може би си заслужава да се прибегне до практиката на инспекциите, подобно на това, което се прави в сферата на неразпространяване на ядрени оръжия? 

Аз не обичам думата “инспекция” във връзка с работата на департамента. Ние, нашият департамент, не извършваме инспекции. Това, което се извършва под нашата егида  се нарича  peer review – например, партньорските проверки OSART или IRRS. Това не са инспекции, това е нещо различно.

Ние имаме договорености с WANO. Тази асоциация също извършва партньорски проверки. Но принципите на работа са различни. Асоциацията извършва конфиденциални проверки и те считат това за много важно, защото поверителността позволява дискусията по проблемите да върви по-задълбочено.

Ние в МААЕ имаме принципна позиция – всичко, което ние правим, трябва да бъде прозрачно. И ние считаме, че това е полезно и важно условие при извършване на проверките.

 

Можем ли да се запознаем с докладите от OSART?

Публичен достъп има до тази информация, против публикуването на която не възразява проверяваната страна.

 

Ето съвсем конкретен въпрос. Дни преди нашето интервю с Вас завърши мисията OSART на Смоленската АЕЦ. При какви условия можем да получим достъп до този доклад?

Самостоятелно такива въпроси ние не можем да решаваме, необходимо е съгласието на експлоатиращата организация. Ще уточня как работим. Ние задаваме въпрос на проверяваната организация – вие не възразявате ли срещу публикуване на резултатите от проверката? Ако до 90 дни не се получат възражения, резултатите стават открити.

 

Има ли случаи, когато докладите от OSART са били публикувани за свободен достъп?

Правилната формулировка на въпроса би била следната: “Има ли случаи докладите от OSART да не са били публикувани за свободен достъп?” Това са отворени доклади. Случаите, когато резултатите от мисиите OSART са останали поверителни, са единици.

В това е разликата между нашите проверки и проверките на WANO. Независимо от това различие, ние обменяме мнения с WANO, контактуваме с тях. Категорично, след приемането на плана на МААЕ интензивността на работните контакти само ще нарасне.

 

Доколко са добри в професионален план мисиите OSART? Работата е в това, че има различни мнения, различни отзиви. Бих искал да чуя Вашата позиция?

Виждате ли… Когато финалният документ за резултатите не е публичен, в него може да се каже всичко и с много тежки изрази. Това е практиката на WANO. Ако документа е отворен, той трябва да е написан така, че всички да разберат, за какво става дума, но все пак документът трябва да бъде балансиран.

Аз сега нямам предвид Десногорск. Ако разгледате документите от предишните проверки OSART, внимателно ги прегледайте, то в тях ще намерите много важни изводи. Същото е справедливо и за много други документи, издавани от МААЕ – например, доклада за нашата мисия на Фукушима.

Знаете ли, първото ни впечатление, а и не само нашето! – за доклада, подготвен по резултатите от посещението на експертите на МААЕ в Япония и на Фукушима, беше негативно. Но препрочитайки отново доклада, “между редовете”, ние сме готови да се съгласим с това, че документът реално е станал много твърд.

Аз ще ви отговоря така: За документите не трябва да се създава впечатление. Документите трябва да се четат.

Александр Уваров – AtomInfo.Ru           Денис Флори – IAEA

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари