ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мохамед Ел-Барадей: Развитието на ядрената енергетика е гарантирано от ръста на търсенето на електроенергия

29.10.2011

По-нататъшното развитие на ядрената енергетика е гарантирано от експоненциалното нарастване на търсенето на електроенергия по света. Това заяви бившия генерален директор на МААЕ Мохамед Ел-Барадей на 24 октомври.

 

Той в частност се осланя на изследването на Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерството на  енергетиката на САЩ, според което обема на световното производство на електроенергия трябва да се увеличи с 87 % до 2035 г. Следвайки ръста на населението на Земята.

 

Както пояснява Ел-Барадей в интервю за списание The Wall Street Journal, този ръст провокира гоемите развиващи се икономики към продължаване на развитието на ядрената енергетика, делът на която в световното производство сега е 14 %.

 

Той дава за пример Китай и Индия, които планират да увеличат използването на ядрената енергия 5 до 8 пъти към 2020 или 2022 г. “Бразилия разширява своята програма за развитие на ядрената енегетика. Сериозни намерения в това отношение има и ЮАР”, – отбелязва той, добавяйки, че всички тези големи развиващи се страни, с голямо население и необходимост от бързо развитие на икономиката, “ще бъдат принудени да разчитат на ядрената енергетика”.

 

Освен това, М. Ел-Барадей подчертава необходимостта от укрепване на ролята на регулиращите органи. Сега правителствата на държавите установяват свои собствени стандарти в ядрената енергетика и няма нито международни договорености за единни стандарти, нито възможност за контрол на изпълнението им.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари