ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна мисията OSART на МААЕ в АЕЦ “Козлодуй”

27.11.2012

ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

Днес, 27 ноември, Валентин Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, официално откри мисия OSART* на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в българската атомна централа. Проверката, която ще продължи до 13 декември тази година, ще се проведе на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и е по искане на правителството на Република България, отправено към МААЕ. Целта на мисията е да бъде осъществен преглед на експлоатационната безопасност на АЕЦ “Козлодуй” на базата на стандартите за безопасност на Агенцията.

Проверяващият екип включва тринадесет ядрени експерти от Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Русия, Словакия, Украйна, Унгария, Финландия, Чехия, Швеция и МААЕ. Сборът от професионалния опит на членовете на екипа в сферата на атомната енергетика възлиза общо на около 350 години.

Проверката ще обхване следните области:

- Управление, организация и администрация

- Обучение и квалификация

- Експлоатация

- Ремонт

- Инженерно осигуряване

- Експлоатационен опит

- Радиационна защита

- Химия

- Аварийно планиране и аварийна готовност.

Важен аспект от проверката е културата на безопасност, която ще се оценява от експертите по време на провеждането на OSART мисията във всички области. В хода на подробни дискусии с персонала на централата, преглед на документацията и наблюдения върху работата, екипът на МААЕ ще определи области, в които могат да се направят още подобрения, както и силните страни и добрите практики в дейността на АЕЦ “Козлодуй”, които могат да бъдат споделени с професионалната общност.

 

*Програмата OSART (Operational Safety Review Team – Екип за преглед на експлоатационната безопасност), е създадена от МААЕ през 1982 г. В рамките на тази програма на държавите членки се предоставят консултации и помощ с цел повишаване безопасността на атомните централи.

Б.Р. – от ляво на дясно: Суреш Фотедар – МААЕ; Габор Вамош – МААЕ;

Валентин Николов – АЕЦ “Козлодуй”; Сергей Цочев – АЯР

Tags: ,

6 Responses to Започна мисията OSART на МААЕ в АЕЦ “Козлодуй”

 1. Петър Пенчев on 27.11.2012 at 23:22

  Защо МААЕ и експерти не се срещнат и с представители на Антиядрени граждани, за да чуят и техни въпроси за АЕЦ „Козлодуй“?

  Или това си е скрита „проверка“ от очите на гражданското общество!
  Какъв ти Референдум, какви 5 лева.

 2. Теди on 28.11.2012 at 13:01

  Ама Вие още ли смятате, че има смисъл от референдум?! След промяната на въпроса, независимо от резултата от референдума, действието е все едно и също – 7-ми блок на Козлодуй. ;) При „Да“ – ето нова ядрена мощност, при „Не“ – добре, няма да почваме нищо ново, а 7-ми блок е заварено положение. ;)
  А за мисията на МААЕ – специалисти идват да оценяват на място. Няма какво да се коментира. Виж, ако после нашите откажат да им се публикуват резултатите, може да се пита защо? ;) Ако пък се намери и кой да отговори… мисля, че всички трябва да останат доволни.

 3. Петър Пенчев on 28.11.2012 at 20:29

  Теди, моето искане е при проверките да се отговори на въпроси, зададени не само от един кръг хора, а и на тези, дето от години си ги задаваме, като информирани граждани, но нямаме отговор от независими експерти, каквито очаквам да са настоящите.

  Иначе за Референдума съм съгласен, че е „проформа“, т.е. за хвърляне прах в очите на народа, че нещо зависело от него в случая, оставям на страна пропагандата и едностранното представяне на нещата, без дебат.

 4. Теди on 28.11.2012 at 21:33

  Г-н Пенчев, мисията ОСАРТ не идва да отговаря на въпроси, а да направи проверка съгласно правилата на МААЕ. Насоките за работа на мисията ги има на сайта на МААЕ. Ето линк към английския текст – http://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/svs_012_web.pdf Има го също и на френски и руски. След като експертите излязат със заключение може да се задават въпроси. Поне аз мисля така…

 5. Красимир Христов on 29.11.2012 at 6:52

  Уважаеми господин Пенчев!
  МААЕ не е нито фейсбук група, нито БАЯК!
  Това е агенция към ООН. В нея членуват над 150 държави. В нея, както и в цялата ядрена сфера, се работи по ясни, писани правила.
  Това, че се мъчите да легитимирате една “коалиция в чекмедже” е Ваше демократично право. Но тук, както и пред други световни институции, това не минава.
  Съвсем добронамерен съвет: Ако искате да ви чуват, регистрирайте БАЯК по съответния ред. На виртуални формации сме се нагледали и наслушали! Но, убеден съм, няма да го направите, защото това вече е отговорност пред обществото. Вашите хора не са готови да я поемат.

 6. Петър Пенчев on 29.11.2012 at 20:31

  Г-н Христов, ценя Вашето мнение, но още веднъж Ви информирам, че БАЯК е формално обединение на единомишленици с обща кауза – да информират всички граждани за „другата страна“ на медала, наречен ядрени реактори. Нали няма да ни отнемате правото на глас като граждани в демократична държава.

  Благодаря Ви за взаимното зачитане.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари