ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мненията в САЩ се разминават по въпроса за захранването на допълнителната измерителна апаратура на басейните за отлежаване на гориво

29.10.2011

Ядрения отрасъл, регулаторите и обществените организации в САЩ се разминават в мнението си по въпросите за електрозахранването на измерителното оборудване, за което се предполага, че ще бъде монтирано в басейните за отлежаване на касетите (БОК) на американските АЕЦ.

 

Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ издаде през септември препоръка към експлоатиращите организации да подобрят измерителната апаратура, използвана в басейните за отлежаване.

 

Регулаторът счита, че операторите на БЩУ трябва да имат възможност да контролират параметрите в БОК при тежки аварии. Конкретното съдържание на препоръките ще се обсъжда по-късно, но сред предполаганите мерки се визират, например, монтиране на дистанционни камери за наблюдение и така нататък.

 

Най-големи спорове предизвиква захранването на допълнителната апаратура.

Редица обществени организации настояват това оборудване да влезе в състава на системите важни за безопасността. Това ще наложи към захранващите системи по-твърди изисквания и ще доведе до допълнителни разходи.

 

На свой ред, организациите, представляващи ядрената енергетика на САЩ, считат такова изискване за излишество. БОК са инертна система от гледна точка на топлофизиката. Както нагледно показа опитът от Фукушима, до възникването на опасна ситуация в БОК минават дни, а не часове от началото на тежката авария.

 

Друг спорен момент това са сроковете за отлежаване на ОЯГ в БОК. Редица организации, в това число, съюза на обезпокоените учени, упрекват NRCза това, че комисията не е включила в списъка с препоръки тезис за скорошното преместване на ОЯГ в сухи хранилища.                             

 

Комисията определя такава мярка за прекалена. Според председателя на NRCГрегори Яцко,сегашните знания за хода на аварията на Фукушима са недостатъчни за признаване за необходимо съкращаването на сроковете за отлежаване на касетите в БОК за необходимо.

 

В публични коментари, направени от членове на комисията, се казва също, че NRCне е намерила убедителни доказателства, че облъченото гориво ще е по-безопасно извън басейните, от колкото в тях.

 

Както вече съобщи AtomInfo.Bg,  NRC е подготвила обобщаващ документ, съдържащ списък на препоръки към американските експлоатиращи организации според резултатите от аварията на “Фукушима-1”

 

Една от основните препоръки е, че американските АЕЦ трябва да издържат пълно загубване на захранването за собствени нужди в продължение на 72часа, като осигуряват надеждно охлаждане на реакторите и БОК.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари