ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Утре започва мисията OSART в АЕЦ “Козлодуй”

25.11.2012

 

От 26 ноември до 13 декември в българската атомна електроцентрала Козлодуй започват работа 12 експерта от Международната агенция за атомна енергия, които ще проверяват 9 области от работата на енергоблокове пет и шест.

Подробности разказва Георги Игнатов – ръководител управление “Международни проекти”:

В АЕЦ “Козлодуй” беше разработена и утвърдена програма за подготовка за по-добро и успешно представяне пред OSART мисията.

Програмата беше разработена и утвърдена в началото на 2011 година. Тя съдържа конкретен брой задачи във всяка една от областите на проверката и към момента мога да кажа, че е изпълнена някъде към 90%, приблизително. Смятам, че до настъпването на OSART мисията ще бъде почти изцяло изпълнена. В АЕЦ “Козлодуй” е имало официално 2 OSART мисии, едната е била на 5 и 6 блок през 1991 година, доста отдавна, другата е на блокове от 1 до 4 през 99 година.

Мисията OSART е важна, тъй като България като член на международната ядрена общност се придържа изцяло към нормативните изисквания на Международната агенция по атомна енергия и една OSART мисия е една възможност международен екип от експерти на място да провери, да се убеди, как се изпълняват стандартите и изискванията за безопасност. Тоест, важно е да се покаже, че АЕЦ “Козлодуй” е открита, няма какво да крие нищо и спазва изцяло изискванията и стандартите на Международната агенция.

Областите на проверката са девет. Това си е стандартна мисия OSART, тоест пълна мисия защото някои държави предпочитат да няма проверка в една или две области. Ние сме възприели пълна проверка на всичките девет области. Областите са: управление, организация и администрация, едната област. След това са квалификация, експлоатация, ремонт, инженерно осигуряване, експлоатационен опит, радиационна защита, химия и аварийна готовност.

Безопасността, както знаете, това е процес. Не е нещо, което да кажеш – край, ние сме постигнали ниво на безопасност. Това е един непрекъснат процес и затова всяка една от тези мисии винаги намира области и места, където нещата биха могли да се подобрят още повече. В такъв смисъл, предполагам, че и тази мисия ще има препоръки и предложения как още повече да се увеличи нивото на безопасност, но не очаквам да има някакви проблеми.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8417

Записът е направен на 30 октомври. Дешифриране на звуковия файл – AtomInfo.Bg

 

Б.Р. Използвам повода за да запозная бегло изкушените от ядрената енергия, но неработещи в АЕЦ, със същността на въпроса. 

ОСАРТ е група за анализ на експлоатационната безопасност (OSART е акроним на Operating Safety Analysis Review Team).

Основната проверка стандартно протича в рамките на три седмици, през които се провеждат разговори с екипа на АЕЦ, наблюдава се дейността на работниците, инспектират се и се анализират документи. Мисиите обикновено са съпроводени с последващи посещения в рамките на година – година и половина след официалната проверка.

Въпреки огромната численост на ядрените енергоблокове (104) в САЩ, OSART мисиите от 1983 г. насам, са 7, първата от която е през 1987 г., а последната – през 2011 г. Докато Франция, втората по брой реактори (58) държава, е проверявана от екипа на МААЕ 24 пъти. А в Япония – третата страна в света с най-много реактори (50) са реализирани само 5 мисии OSART.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари