ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – АЕЦ “Темелин” – завърши мисията OSART на МААЕ

27.11.2012

МААЕ призна чешката АЕЦ “Темелин” за почти образцова. Това съобщи в четвъртък вечерта Марек Стивак, представител на държавната енергийна компания ЧЕЗ (CEZ), собственик на АЕЦ “Темелин”.

Група от 12 инспектори в продължение на 3 седмици обследваше централата по 8 показателя, включително организация и управление, производство, ремонтни дейности, техническо осигуряване, химия и радиационна защита и системи за безопасност.

Специалистите стигнаха до извода, че АЕЦ “Темелин” функционира “в съответствие с критериите на МААЕ и няма никакви сериозни недостатъци по безопасността” на работата.

“Резултатите от проверката отговарят на нашите очаквания”, – коментира работата на международните инспектори директорът на централата Милош Штепановски.

В отчета на инспекторите на МААЕ се отбелязва, че опитът в работата на АЕЦ “Темелин” може да бъде препоръчан за изучаване в чуждите АЕЦ.

 АЕЦ “Темелин” даде първия ток през 2002 година. Централата е построена по съветски проект – два енергоблока ВВЭР-1000 с електрическа мощност по 1000 MW.

Последната проверка на МААЕ беше през миналата година. Общо на централата са били направени 26 международни проверки и инспекции.

Сега компанията ЧЕЗ организира конкурс за дострояване на АЕЦ “Темелин” с  трети и четвърти енергоблок. В конкурса участват американската компания Westinghouseи руско-чешкият консорциум „МИР.1200″, в който от чешка страна влиза фирмата „Skoda JS“, а от руска – „Атомстройэкспорт“ и опитно-конструкторското бюро „Гидропресс“. През октомври ръководството на ЧЕЗ изключи от участие в конкурса френската компания AREVA.

Източник: „ИТАР-ТАСС“

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари