ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – B&W ще получи държавна помощ за внедряване на модулния реактор «mPower»

28.11.2012

«Babcock & Wilcox Co.» (B&W) е определена да получи безвъзмездна държавна помощ от Министерството на енергетиката на САЩ по програмата за подкрепа на модулните реактори с малка мощност.

В продължение на 5 години компанията ще получава държавно финансиране за ускоряване на внедряването на конструкцията «mPower» с цел въвеждане на първия блок в промишлена експлоатация до 2022 година, съобщиха на 20 ноември от МЕ на САЩ. Заявлението  за предоставяне на финансирането беше публикувано от министерството през март. Засега се съобщава за отделяне на 452 милиона долара в условията на публично-частно партньорство за финансиране до половината от обема на разходите за разработка и лицензиране на два модулни реактора с малка мощност. Освен B&W, в конкурса участваха и компаниите «Westinghouse Electric», «Holtec Intl.» и «NuScale Power LLC».

B&W претендираше да получи държавната помощ аедно с «Tennessee Valley Authority» (TVA) и «Bechtel Corp.». Както съобщават от компанията, дъщерните структури на  B&W са сключили повече от 150 договора с подизпълнители от 36 щата в рамките на проекта «mPower». Според думите на президента на «B&W mPower, Inc.» Кристофър Моури, решението на МЕ на САЩ потвърждава статуса на «mPower» като “водеща технология за модулен реактор с малка мощност” и може “да ускори приемането и на пазарите в страната и в чужбина”.

Сега TVA подготвя заявка до Комисията по ядрено регулиране на САЩ  (NRC) за лицензиране до 4 енергоблока с реактори «mPower», строителството на които се планира на площадката Клинч-Ривър в Окридж, щат Тенеси. «mPower» е реактор с вода под налягане за реализиране на енергоблок с електрическа мощност 180 MW.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари