ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция и Китай се обединяват за създаване на хилядник от III поколение

24.11.2012

 Групата AREVA и компанията EDF официално потвърдиха информацията, че на 19 октомври 2012 година са сключили тристранно съглашение с китайската компания CGNPH (China Guangdong Nuclear Power Group) за съвместна разработка на реактор с електрическа мощност 1000-1100 MW от трето поколение.

През последната година във френската преса се тиражираха слухове, че AREVA и EDF си съперничат за правото да реализират съвместен реакторен проект с китайците.

Наблюдателите не изключват, че края на съперничеството е бил положен на заседанието от 28 септември на френския съвет по ядрена политика с участието на високопоставени френски чиновници.

 От EDF отказват да коментират, на какво може да прилича новият френско-китайски реактор. От AREVA дават да се разбере, че биха искали да видят приемственост на проекта с френско-японския проект ATMEA-1.

Китайската гуандунска компания CGNPH има собствен проект за леководен реактор-хилядник ACPR-1000. Обаче засега не е ясно, ще се съгласят ли китайците да допуснат до този проект французите – нали една от причините, който подбудиха китайците да се заемат с разработката му, беше изискването за експортна чистота.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари