ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши монтажът на купола на ядрения остров на първи блок в АЕЦ “Тайшан”

28.10.2011

Завършена е операцията по монтиране на купола на реакторното здание на първия енергоблок в АЕЦ “Тайшан” в Китай, предават китайските СМИ, цтирайки съобщение от 23 октомври на «China Nuclear Industry Huaxing Construction Co., Ltd.», дъщерна компания на «China Nuclear Engineering & Construction Corporation» (CNEC).

 

АЕЦ «Тайшан», състояща се от два енергоблока с реактори EPR с мощност 1750 MW всеки, е четвъртата АЕЦ в провинция Гундуан, изграждана от компанията «China Guangdong Nuclear Power Group Co.» (CGNPC). Строителството на първия й енергоблок започна през октомври 2009 г. През април 2010 г. е излят първия бетон във фундамента и на втория блок. Въвеждането в експлоатация на тези блокове се планира съответно за края на 2013 и 2014, съответно.

 

Това са третия и четвъртия енергоблокове в света, които ще бъдат построени с реактори EPR след трети блок на АЕЦ «Олкилоуто» (Финландия) и трети блок на АЕЦ «Фламанвил» (Франция).

 

Договорите на стойност над 8 милиарда евро за строителството на двата енергоблока с реактори EPR, доставката на оборудването и услугите, а също и създаването на съвместно проектно предприятие, са подписани между AREVA и CGNPC през ноември 2007 г.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари