ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО участва във форум в Словакия в състава на официална делегация

15.11.2012

Дейността на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) бе представена на Шестия икономически форум в град Нитра, Словакия. Р България бе партньор на тазгодишното издание на форума, който се състоя на 13-14 ноември 2012 г.

Форумът беше официално открит от премиерите на двете страни – г-н Бойко Борисов и г-н Роберт Фицо. Събитието бе част от двудневната официална визита на българския министър-председател. Екип на ДП РАО бе част от делегацията, в която бяха включени 14 фирми, представляващи националната индустрия. На форума присъстваха повече от 80 фирми от 13 страни.

В рамките на изложението ДП РАО презентира пред участниците от пет страни уникалния си за страната опит в областта на: събирането, транспортирането, обработката, кондиционирането и безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци; демонтажа на спрени ядрени мощности и подготовката за последващо извеждане от експлоатация; процеса на изграждане на национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци; създаването на партньорско взаимодействие с институции, местни общности и власти, научни организации и НПО.

По време на официалното откриване, пред щанда на ДП РАО, премиерът Бойко Борисов се информира за хода на демонтажните дейности на спрените 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй” в контекста на скорошно изказване на докладчика в Европейския парламент Мариан-Жан Маринеску за изразходването на финансовата помощ от ЕС за спрените ядрени мощности в България, Литва и Словакия. Маринеску изрази задоволството си от ускоряването на процесите по извеждане на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и сериозното отношение от страна на правителството и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Г-н Борисов пожела на ДП РАО да продължи успешно да реализира сроковете, заложени в програмите за демонтаж. Той препоръча и популяризация на ежегодната екоинициатива „Празник на меда”, чрез която ДП РАО подкрепя производителите на мед от региона на Козлодуй.

В рамките на форума екипът на Предприятието проведе срещи, съгласно деловата програма.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19