ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия може да вземе решение за добив на шистов нефт

07.11.2012

Сърбската компания “Нефтена индустрия на Сърбия” (НИС, NIS), под контрола на “Газпром нефт” (56% от акциите), до края на годината ще вземе решение за целесъобразността да участва в проекта за добив на шистов нефт в страната, съобщи на брифинг генералният директор на компанията Кирил Кравченко.

“Ние не сме взели окончателно решение за участие в търга. Мисля, ще го вземем до края на 2012 година”, – каза той, в отговор на журналистически въпрос – интересува ли се NIS от добиване на шистов нефт в Сърбия.

Според думите на Кравченко, ако решението бъде положително, тогава NIS ще участва в проекта съвместно с руския “Атомэнергопроект”.

Той обяви, че NIS разчита, че при преработката на 4 милиона тона нефтени шисти ще може да добие около 11% нефт, а останалото ще бъде пепелина, която се използва в строителството и селското стопанство.

“Това е сложен интегриран проект, който е свързан не само с чист нефт. Но на нас той ни изглежда изначално привлекателен”, – каза Кравченко.

Запасите на находището, което може да бъде предложено на търг от сръбските власти, са от порядъка на 2 милиона тона шисти. По-рано Кравченко беше съобщил, че NIS има намерение да инвестира 25 милиарда сръбски динара (повече от 220 милиона евро) през 2013 година.

Сръбската NIS – е една от най-крупните вертикално интегрирани енергийни компании в югоизточна Европа, която се занимава с проучване, добив и преработка на нефт и газ, а също така и с търговия на нефтопродукти.

Източник: РИА «Новости»

Б.Р. Шистовият нефт се получава при термичната обработка на битумизонните (нефтени) шисти.

Това са богати на въглеводороди дребнозърнести седиментни скали. Те съдържат кероген – твърда смес от органични съединения, от които може да се извличат течни въглеводороди, наричани шистов нефт.

Шистовият нефт е заместител на конвенционалния нефт, но добивът му е по-скъп и е свързан с по-големи рискове за околната среда.

Добивът на шистов нефт се осъществява, като шистите се нагряват до определена температура и от получените пари се отделя нефта.

Битуминозните шисти могат да се изгарят и без обработка като нискокачествено гориво за пещите на топлоелектрически и отоплителни централи, както и да се използват като суровина в химическата промишленост и за производството на строителни материали.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари