ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Любен Маринов: Бързаме бавно

07.11.2012

Любен Маринов е на 35 години, родом от Пловдив. Завършил механотехникум, специалност „Двигатели с вътрешно горене”. Записва „История” в Пловдивския университет и изкарва и магистратура по стопанска история. В САЩ защитава магистърска програма по бизнес администрация, след което се прибира в България и завършва финансов мениджмънт с курсова работа „Финансов анализ на АЕЦ „Козлодуй” за периода 2006-2008-ма година“. Четири години работи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, когато през юни месец му предлагат работа като изпълнителен директор на проектната компания „АЕЦ Козлодуй – НОВИ МОЩНОСТИ”. Оттогава до днес той управлява процесите, свързани с идеята за развитие на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Г-н Маринов, какво е актуалното в компанията, която управлявате?

Най-актуалното е проведеният миналата седмица предварителен подбор на кандидатите, които заявиха желание за изготвяне на доклад за оценка на въздействието на околната среда /ОВОС/ на намерението да се изграждат нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Комисията заседава и разгледа седемте предложения от български и чужди компании. Процедурата е такава, че, след като се одобрят няколко от тях, ще се даде възможност по-нататък във времето те да представят техническо задание и финансова оферта и ще се премине към последващо договаряне. Очаквам до края на октомври тази процедура да е започнала и да сме вече в преговори с потенциалните кандидати. Искаме да получим възможно най-доброто професионално предложение, защото този проект е важен за последващата работа на компанията.

Как върви сключеният договор с консорциума, който изготвя технико-икономическия анализ?

Компанията трябва да направи анализи на всички налични технологии, които съществуват и съгласно българската нормативна уредба да предложи вариант за изграждане на нова ядрена мощност – една или две, не знаем все още. Те работят в две насоки – така, както сме задали в техническата документация – едната е да се използват наличните изработени до момента оборудвания, системи и компоненти от спрения проект Белене, а втората е ползване на изцяло ново оборудване. Тук искам да уточня нещо важно, с което се спекулираше преди време. Подписаният договор по никакъв начин не обуславя вида, типа и производителя на гориво и искам да стане ясно, че се дистанцирам от изказвания, че вече е определено, че новата ядрена мощност ще ползва гориво на „Уестингхаус“. Това не е така. За нас е важно да огледаме всички възможни технологии, които биха могли да се използват и тогава да се вземе решение.

Иначе консорциумът представи пред нас програма за качество, план за изпълнение на проекта и искане за входни данни, с което реално работата по изпълнение на договора вече е започнала. От наша страна ние сме разпратили писма до институции, включително и до Община Козлодуй, в които искаме най-различни входни данни, за да може изпълнителят да направи информиран анализ. След това знаете, че предстои решение на Министерски съвет по същество, което смятам, че може да се случи идната година през пролетта.

Имате сключен и още един договор – за геоложки проучвания?

Да, това е другият договор, по който работим. Изпълнител е „Риск инженеринг” и те трябва до април да направят проучвания на четирите възможни потенциални площадки, където да се изграждат ядрени мощности. Това ще ни помогне при избора, а и за обосновката, която трябва да направим пред АЯР впоследствие. Всички дейности, които се изпълняват, ще подпомогнат именно процеса за вземане на информирано решение за това къде и каква ядрена мощност или две такива могат да се изградят. Опитваме се да управляваме процесите паралелно и, така да кажа, бързаме, но бавно.

Как работи администрацията на компанията?

Всъщност в компанията „АЕЦ Козлодуй – НОВИ МОЩНОСТИ” има назначени дванадесет души. Това е предимно административен персонал – има счетоводител, ТРЗ, юрист. Към момента е важно да получим одобрение на бизнес плана, който изготвихме за идната година. Това ще ни даде яснота за процесите, които предстоят оттук насетне. В технически аспект ни помагат най-вече специалистите от АЕЦ „Козлодуй” от управление „Нови мощности”. Тук е момента да изкажа благодарности на експертите от централата, които по най-професионален начин помагат за развитието на проекта. Има разписан план за комуникации между двете компании и към момента всичко върви по план.

Искам да споделя една идея, която ще реализираме в близките дни. Проведох среща с директорите на средните училища в Козлодуй, като намерението ми е не само да се запозная на място с ръководствата на учебните заведения, но и да им представя нашето  намерение да работим с младите хора. Искаме да ги включим като носители на новото и на модерните послания в бъдещи проекти, които да популяризират развитието на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.  Как точно ще стане това – тепърва ще избистряме като идеи, но смятам, че младите хора могат да дадат много ценни идеи и по този начин ще ги привлечем в изпълнението на този голям и важен за България проект.

Как приехте поста изпълнителен директор?

Знаете ли, аз съм потомствен енергетик. Баща ми е работил дълги години в Козлодуй и винаги у дома темата за българската енергетиката е била на дневен ред. Когато министър Добрев ми предложи тази позиция аз бях дългогодишен служител на Министерството. По принцип съм човек, който приема предизвикателствата, разбира се, поемам и примерен риск. Когато приех, бях убеден, че има хора, на които мога да разчитам и с които мога да работя. Когато имам въпроси, винаги се обръщам към специалистите от АЕЦ, към бивши колеги от МИЕТ, към колеги от финансовото министерство. Към момента се чувствам като млад човек, на който му е даден шанс, а това, знаете, в последните години в страната не беше много актуално. Вярвам, че ще оправдая очакванията, които има за мен, а и моите самите.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8433

Tags: ,

One Response to Любен Маринов: Бързаме бавно

  1. 200MeV on 08.11.2012 at 17:54

    Брейй, много е актуална тази специалност „ДВГ“ в Козлодуй….

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари