ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Westinghouse признава – закъснява строителството на блоковете с AP-1000

03.11.2012

Президентът на американската компания Westinghouse Electric Company Даниел Родерик (Daniel Roderick) в интервю за чешкото издание Hospodářské noviny призна факта за забавянето на въвеждането в експлоатация с 6 до 12 месеца на енергоблоковете с AP-1000, които строи китайската компания SNPTC: “Половин до една година, това приблизително отговаря на текущата ситуация” – заяви президентът на Westinghouse.

Отговаряйки на въпроса за причините за закъснението, Даниел Родерик отбеляза, че неговата компания е само доставчик на реакторното оборудване, като същевременно управлението на проекта става от китайска страна: “Ние сме само доставчик на реактора, но проекта се управлява от китайската страна. Тази задръжка се отнася за целия проект, а не само за частта, свързана с доставките на Westignhouse” – заяви Даниел Родерик.

Според президента на Westinghouse, основната причина е необходимостта “да се създаде и стикова цялата верига от доставчици”. Обаче тези трудности не трябва да повлияят на новите проекти на американската компания, сред които е и участието в конкурса за дострояване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” (Temelin): “Когато Чешката република пристъпи към строителството, ние вече ще имаме минимум 4 блока в Китай и няколко в САЩ … Ние ще се научим най-добре да управляваме целия процес, нашият персонал вече точно ще знае, какво и как” –  счита Даниел Родерик.

Отговаряйки на въпрос за повишаването на цената на проектите на Westinghouse, по-точно на американската АЕЦ “Вогл” или (в случая с китайската компания SNPTC оскъпяването на проекта с AP1000, по различни оценки, е достигнало 900 долара – от 1600 на 2500 долара за киловат инсталирана мощност), Даниел Родерик обясни, че това е свързано с изменените изисквания към безопасността: “Ако по коренен начин се изменя регулацията, то това някой трябва да го заплати. Договорът за АЕЦ “Вогл” е сключен преди пет години, но през това време стана трагедията на “Фукушима”. Сега имаме нови изисквания, съгласно които, например, ядреният остров трябва да устои на падане на самолет и други подобни. Това са фундаментални изменения в проекта, което, разбира се, дава отражение в крайната цена… Сега се обсъжда въпросът, кой каква част трябва да заплати. Всичко става много прозрачно, не става дума за пари, предавни под масата в куфарчета – всичко е официално и ясно. Спорът сега се решава в съда”. – заяви категорично Даниел Родерик.

Във всеки случай, според президента на Westinghouse, закъснението не е критично в сравнение със състоянието на нещата при основните конкуренти: “При нас се говори за забавяне с месеци, а не години, както е ситуацията с изпълнението на проектите на Areva” – отбелязва той.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари