ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Догодина токът може дори да поевтинее, притеснено прогнозира Семерджиев

01.11.2012

Ден, след като прогнозира повишаване на цената на тока с 3 на сто от 1 юли 2013 г., председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев се отметна от думите си и промени прогнозата – цената ще остане същата и дори има възможност за намаляването й. Това стана след среща с енергийния министър Делян Добрев и депутати от ГЕРБ. Самият Добрев също промени становището си и 24 часа, след като каза, че е рано за прогнози, сега обяви, че няма предпоставки за поскъпване на електроенергията от лятото на следващата година.

От 2010 година всички цени на конвенционалната енергетика на всички системи по веригата се намаляват, каза председателят на ДКЕВР. „Така че очаквания за някакви увеличения на цените от 1 юли няма как да има на този етап“, каза Семерджиев.

“Дори се притеснявам да направя прогнозата, че бихме могли дори да намалим крайната цена „

По думите му се очаква първо да се успокоят, дори да намалеят цените на газа, с което ще намалее добавката за кафява енергия. „Очакваме още да намалим цени по веригата от производителите до крайните снабдители на конвенционалната енергетика, така че това до голяма степен би компенсирало каквото и да е увеличение на зелената добавка, ако има нови присъединявания и крайната цена да не се вдига. Дори се притеснявам да направя прогнозата, че бихме могли дори да намалим крайната цена“, коментира Семерджиев с уговорката, че трябва много неща да се случат, преди това да стане.

Енергийният министър напомни, че е рано да се прави прогноза за цената на тока от средата на следващата година. На този етап няма и Делян Добрев не вижда в близко бъдеще да има предпоставки за увеличение на цената на електроенергията от 1 юли.

Депутатът Димитър Главчев, който ръководи парламентарната комисия за контрол на работата на ДКЕВР, обясни, че в днешните публикации за по-скъп ток догодина не е отбелязана условността на тази прогноза, която би се реализирала, ако производителите на зелена енергия не бяха принудени да плащат таксата си за присъединяване. При управляващите няма информация за започнало разследване от Брюксел във връзка с таксата, въведена през септември.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=987275

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари