ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – АЕЦ “Фламанвил” – инцидент с изтичане на радиоактивна вода

30.10.2012

Реакторът на първи блок на АЕЦ “Фламанвил” е приведен в състояние на студено спиране. Както съобщава националното Управление по ядрена безопасност, това е станало след изтичане на радиоактивна вода.

Енергоблокът в момента на произшествието “се е намирал в последния етап на рестартирането след започналото през юли техническо обслужване и презареждане с ядрено гориво”. По данни на компанията-оператор на централата Électricité de France, изтичането е станало на една от спомагателните линии на първи контур. В момента на произшествието налягането на топлоносителя е било около 148 атмосфери при температура 300 оС.

В съобщението на ядрения регулатор се уточнява, че причината е “счупване на стъклото на измерителен уред”, който е свързан към спомагателната линия на първи контур.

“Тримата сътрудници, намиращи се в зоната на инцидента, не са пострадали. Направеното изследване е показало отсъствие на вътрешно заразяване с радиоактивни изотопи”, – подчертават от Électricité de France.

Произшествието е класифицирано от първо ниво по седем балната Международна скала за ядрени събития – INES. Не се е наложило задействането на плана за евакуация на персонала.

Източник: http://energo-news.ru/archives/102939

Б.Р. АЕЦ “Фламанвил” е разположена в северозападна Франция на брега на пролива Ла-Манш. Първи и втори блок са с вода под налягане PWR, трети блок е в строеж с EPR-1600 на AREVA. Строителството се проточи, спряга се енергиен пуск през 2016 година.

Фламанвил

1

P4


1979

1985

 

1382

Électricité de France

Framatome

2

P4


1980

1986

 

1382

Électricité de France

Framatome

3

EPR


2007

 

 

1650

Électricité de France

Areva NP

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари