ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайският мирен атом чака инвеститори

29.10.2012

Китай размрази програмата си за строителство на нови АЕЦ, спряна след аварията на Фукушима. Запазват се темповете на развитие на ядрената енергетика, но в Пекин не са готови за разширяване на програмата.

Въпросът за навлизане на нови проекти от чуждите компании – лидери в ядрения отрасъл си остава отворен, но Китай за първи път обяви, че е готов да покани чужди инвеститори в ядрената си енергетика. Условието е да се запази контрола (мажоритарния дял) на китайските компании, пише “Коммерсантъ”.

В публикуваната на 24 октомври нова енергийна политика на Китай (енерго-политика 2012) фактически е премахната действащата повече от година забрана за утвърждаване на нови проекти за построяване на АЕЦ (строежът на започнатите проекти не беше спрян).

Така КНР реанимира ядрената си програма, спряна след аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1” през март 2011 година. В документа развитието на ядрената енергетика е признато за “безопасен и високоефективен път.”

Сумарната мощност на 15 енергоблока на действащите АЕЦ  е 12,5 GW, като освен това се строят още 26 блока с обща мощност 29,2 GW. Но цялото производство на АЕЦ сега е само 1,8% от генерираната в страната електроенергия. Въпреки всичко още през 2015 година, съгласно новата енергийна политика на страната, пълната мощност на ядрената енергетика на Китай ще достигне 40 GW.

Ядреният пазар на КНР до 2011 година се считаше за един от най-перспективните. Тук работеше цялата голяма тройка от лидерите на световната ядрена промишленост – “Росатом”, американската “Westinghouse” и френската AREVA.

Освен това, Китай сам притежава технология за производство на ядрени реактори и строителство на ядрени енергоблокове. Временната забрана за новите проекти на АЕЦ през 2011 година постави въпроса, ще запази ли страната планираните по-рано темпове на увеличаване на парка от ядрени енергоблокове.

След “Фукушима” Пекин направи проверка на безопасността на своите АЕЦ и официално обяви ядрената си енергетика за безопасна. В енергийната политика на страната е подчертано, че през последните 20 години в ядрената енергетика не е имало аварии, съответстващи на второ или по-високо ниво по скалата INES (тоест, някакви сериозни инциденти). Китайците считат, че основните оперативни характеристики на атомните им електроцентрали са на по-високо от средното световно ниво и говорят за въвеждане на принципа за «изначална безпоасност» (safety first).

За някакво свиване на ядрените планове на Китай в самата енергополитика-2012 конкретно нищо не се казва. Впрочем, Reuters пише, че до японската авария се е очаквало Пекин да успее да увеличи повече от два пъти плановете си за въвеждане на АЕЦ в експлоатация до 2020 година. Сега вече за това не се говори.

Освен това, Китай окончателно се преориентира към реактори от трето поколение, които се отличават от предишните версии с повишени мерки за безопасност.

Преди Фукушима често сред ядрената общност се изразяваха опасения, че китайските производители на ядрено оборудване могат да станат сериозни конкуренти на традиционните лидери, предлагайки на инвеститорите по-евтините реактори от второ поколение. Лидерите – Русия, Франция и САЩ вече не предлагат такива проекти.

За Росатом ситуацията на китайския пазар не се променя. Сега държавната корпорация, която реализира през миналото десетилетие двата блока на АЕЦ “Тянван”, изпълнява там аналогичен проект за още 2 енергоблока по 1000 MW. Също има принципна договореност “Росатом” да построи в Китай енергоблок с реактор на бързи неутрони, аналогичен на БН-800, който се строй на Белоярската АЕЦ.

По един активен проект за строителство на АЕЦ в Китай имат също AREVA и Westinghouse.

Не изключено в по-далечно бъдеще Пекин да се ориентира към използване на възможностите на собствените производители. В обнародваната нова енергийна политика се подчертава, че Китай има АЕЦ със “самостоятелно разработени” реактори с вода под налягане (поколението на реакторите не се уточнява), а също “забележителни пробиви в разработването на високотемпературни реактори с газово охлаждане и реактори на бързи неутрони”. Правителството е включило тези технологии в списъка на направленията, за които се обещава държавна подкрепа.

Впрочем, за чуждестранните ядрени компании е възможно неочаквано да се появи нова възможност за работа в Китай. Страната има намерение за първи път да отвори врати за чуждестранни инвеститори в енергетиката.

Съгласно енергийната политика – 2012, правителството на Китай е готово да насърчава чуждестранните инвестиции за разузнаване и добив на газ, нефт (включително и нетрадиционните находища на въглеводороди, като шистов газ), а също така за построяване на нови електроцентрали, включително и ядрени.

Условието за участие в съвместните проекти е запазването на контрола (мажоритарния дял) за китайските компании.

По аналогична схема “Росатом” се опитва да построи Балтийската АЕЦ в Калининградска област, където на чуждестранните инвеститори са предложени до 49% от акциите.

http://energo-news.ru/archives/102919

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари