ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нов живот за термоелементите

28.10.2012

Животът ни се напълни с всякакви мобилни електронни устройства. Всички те имат един функционален недостатък – периодично се нуждаят от зареждане на акумулаторните батерии. Всичко, от преносимите компютри до електронните книги и смартфоните, е създадено с идеята да се използва в урбанизирана среда при наличие на електрическа мрежа.

Вече има възможност за зареждане на електронните джаджи от всичко, което отделя топлина.

Идеята не е нова. Вече ви разказвах за батерийните радиоприемници от времето на Втората световна война, захранвани чрез термо-преобразуватели, които се надяват на “шишето” на газените лампи.

Сега тези устройства са много по-ефективни, като например специалното устройство  EcoCharge. То е напълно безвредно за околната среда и хората.

EcoCharge получава енергия от всяко нагрято тяло, след това термоелектрическият генератор преобразува топлината в електричество. Всякаква джаджа може да се включи през USB порт към EcoCharge и спокойно да получи захранване.

Концептуалните екземпляри на EcoCharge имат различни системи за закрепване към метални и други нагрети повърхности. Освен това вграденият контролер следи и визуализира процеса на зареждане върху специален дисплей.

Вече няма да е проблем да заредите мобилния си телефон от радиатора на парното или даже от горещата тенджера.

Засега това са само концептуални модели, представяни на различни форуми, но определено притежаващи потенциал за внедряване. Остава да чакаме масовото им появяване на пазара!

Източник: http://www.gizmonews.ru/2012/10/07/najdite-teplo/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари