ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – АЕЦ “Фукушима-1” – балон обследва в зданието на първи блок – снимки

27.10.2012

Компанията оператор на повредената АЕЦ “Фукушима-1” пусна въздушен балон вътре в зданието на първи блок, за да провери състоянието на горната част на конструкцията до височина около 30 метра (гледайте внутри здания.) Въздушният балон е бил оборудван с 4 фотокамери и с апаратура за измерване на радиацията.

Направените снимки показват бетонните обломки след взрива на водорода, разхвърляни по горните етажи. Обаче, кранът за изваждане на горивните касети с ОЯГ и оборудването за презареждането им са останали неповредени. Не са паднали в басейна за отлежаване на ОЯГ (БОК), което предизвикваше определени притеснения.


Най-високо ниво на радиация – 150
mSv/hе било фиксирaно в района на втория етаж на зданието на реактора (през май 2011 година там е измерено над 1 Sv/h, като по-точно измерване не е било възможно да се направи. Дозиметърът е показал OLпрепълване.)

Операциите с балона са продължили около 1 час и половина. Участвали са 4 сътрудници на TEPCO и 25 работници от компанията “Хитачи” – разработчик на балона. Максималната  доза получена от персонала е била 3,91 mSvпри планирана за операцията 5 mSv. Тези снимки са необходими на TEPCO за разработване на плана за демонтаж на оборудването на блока.

Източници: ТЕРСО, NHK, EХ-SKF

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари