ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дмитрий Рогозин – експертите считат индийската АЕЦ “Куданкулам” за най-надеждната в света

26.10.2012

Това заяви вицепремиерът на РФ Дмитрий Рогозин, откривайки ръководения от него контролен съвет на Росатом.

“Аз наскоро се върнах от Ню-Делхи, където водихме преговори за построяване на още ядрени енергоблокове в Индия. Въпреки определеното външно въздействие върху ситуацията, свързано със сътрудничеството между Русия и Индия в използването на ядрената енергия, професионалистите в тази област са съгласни с факта, че руската АЕЦ “Куданкулам” е най-надеждната в света, а нашите критерии за безопасност са най-строгите в света”, – каза той.

Рогозин отбеляза, че това е станало, включително и поради  това, че руският ядрен отрасъл е усвоил драматичните уроци от експлоатацията на съветските АЕЦ.

АЕЦ “Куданкулам” се строи в Индия в рамките на съглашението от 20 ноември 1988 година и допълнението към него от 21 юни 1998 година. Инвеститор е Индийската корпорация по ядрена енергия. Строителството започна през 2002 година под ръководството на руската компания “Атомстройэкспорт”. С руска помощ на АЕЦ “Куданкулам”са построени два енергоблока с ВВЭР-1000 и обща мощност 2000 MW. Намеренията на двете страни са да се построят още няколко блока на площадката.

В началото на октомври сътрудниците на АЕЦ напълно завършиха зареждането на първи блок с ядрено гориво. Според Рогозин, втори блок ще бъде пуснат в експлоатация през следващата година.

В средата на октомври миналата година тълпи от демонстранти блокираха пътя, водещ до централата и всички подходи към нея, и не позволиха на инженерите и строителите да завършат работите си на обекта. През март правителството на щата Тамилнад, в който се намира централата, взе решение за възобновяване на строителството на АЕЦ “Куданкулам”, независимо от протестите.

Индийските власти заявяват, че нямат намерение да се отказват от построяването на нови енергблокове и развиване на мрежи от АЕЦ, доколкото необходимостта на страната от електроенергия расте с бързи темпове.

Източник: РИА Новости

Б.Р.  Този проект е идентичен с проекта на АЕЦ „Белене“. Единодушно е признат от международната ядрена общност за поколение 3+. Първите действащи (референтни) блокове в света от това поколение са на китайската АЕЦ „Тянван“.  За проекти от 3+ поколение са признати също и френският EPR-1600 и американският AP-1000.  От тях има по няколко енергоблока в строеж, но референтен блок (в експлоатация) няма.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари